Saimaan tuotteet saamassa oman alkuperä- ja laatumerkin

Saimaan tuotteet saamassa oman alkuperä- ja laatumerkin

Etelä-Savossa ollaan kehittämässä omaa D.O. Saimaa -merkkiä. D.O. Saimaa tulee sanoista Designation of Origin Saimaa, ja se mukailee varsinkin Etelä- ja Keski-Euroopassa hyvin tunnettuja alkuperämerkintöjä D.O.C ja D.O.

Merkin ideana on kertoa asiakkaille, että raaka-aine tai elintarvike on tuotettu Saimaan alueelle. Vaikka alueellisuus on keskeinen kriteeri, se ei ole riittävä peruste käyttöoikeuteen. Elintarvikkeilta edellytetään lisäksi, että ne on tuotettu korkeiden gastronomisten ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.

Etelä-Savon maakuntaliitto sai aloitteen ja pyynnön merkin kehittämiselle matkailutoimijoilta.

- Meidän oli helppo tarttua tähän ideaan, sillä Etelä-Savon puhdas luonto, täällä tuotetut raaka-aineet ja elintarvikkeet ovat vahvuuksia, joita maakuntaliittonakin haluamme olla tekemässä tunnetuksi, kehittämispäällikkö Heli Gynther kertoo.

Maakuntaliitto myöntää tuottajille merkin käyttöoikeuden hakemusta vastaan. Merkin ensimmäinen hakuaika on avattu, ja hakemuksen voi jättää elokuun 2016 loppuun mennessä täällä. Maakuntaliitto kokoaa tuekseen asiantuntijaraadin, joka arvioi hakemukset ja tuotteet kriteerien valossa.

Laura Ikävalko