Halu auttaa vie katastrofin keskelle — Mikkeliläinen röntgenhoitaja Anu Kuoppala on auttanut satoja Bangladeshin pakolaiskriisin uhreja

Mikkeliläinen röntgenhoitaja Anu Kuoppala teki parhaimmillaan Bangladeshissa 14-tuntisia työpäiviä. Kriisiä on kuvattu tämän vuosikymmenen vakavimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi.

Anu Kuoppala ja Bangladeshin Punaisen puolikuun sairaanhoitaja Hase Sorkar työskentelivät yhdessä Bangladeshissa kuvassa näkyvässä röntgenteltassa.
Anu Kuoppala ja Bangladeshin Punaisen puolikuun sairaanhoitaja Hase Sorkar työskentelivät yhdessä Bangladeshissa kuvassa näkyvässä röntgenteltassa.

Pelti- ja pressuhökkeleissä asuvia ihmisiä. Hyvin sairaita potilaita ja pahasti loukkaantuneita, aliravittuja ihmisiä. Diagnooseina murtumia, hengitystieinfektioita, luuhun edenneitä tulehduksia.

Se oli mikkeliläisen Anu Kuoppalan arkea neljän viikon ajan Bangladeshissa, Etelä-Aasiassa. Kuoppala työskenteli heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin Suomen punaisen ristin avustustyöntekijänä Bangladeshissa kirurgisessa kenttäsairaalassa, joka hoitaa Myanmarista paenneita ihmisiä. Kuoppala on ammatiltaan röntgenhoitaja.

— Vaikka työ oli periaatteessa samanlaista kuin täällä Suomessakin, olosuhteet olivat hyvin erilaiset, Kuoppala kertoo.

Olosuhteet olivat todella hyvin erilaiset kuin Suomessa, sillä Bangladeshin pakolaiskriisiä on kuvattu yhdeksi tämän vuosikymmenen vakavimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi.

Potilaiden hätä ja vaikea tilanne oli henkisesti rankkaa. — Anu Kuoppala

Bangladeshin pakolaiskriisissä on kyse itänaapuri Myanmarista tulleista rohingya-heimolaisista, joita on tullut vuoden aikana rajan yli Bangladeshiin ainakin 700 000. Myanmarissa tapahtui elokuussa 2017 etninen puhdistus, kun joukko rohingya-kapinallisia hyökkäsi Muanmarin asevoimien raja-asemalle. Myanmar aloitti vastatoimet, jonka seurauksena sadat tuhannet rohingya-heimolaiset ovat lähteneet pakoon väkivaltaa. Suurin osa pakolaisista on naisia ja lapsia.

Järjestöjen ja mediaraporttien mukaan ihmiset on ajanut kodeistaan Myanmarin armeija. YK:n raportin mukaan rohingya-heimolaisia on poltettu koteihinsa, raiskattu läheistensä edessä ja silvottu.

14-tuntisia päiviä 33 asteen helteessä

Kuoppala näki ihmisten hädän kenttäsairaalassa. Potilaat olivat usein hyvin sairaita ja monet pahasti loukkaantuneita. Kuoppala teki kenttäsairaalassa huimia työtunteja: hän oli töissä kuutena päivänä viikossa 12—14 tuntia.

— Kuvasin keskimäärin 25 potilasta päivässä, kiireisimpänä päivänä potilaita oli 40. Radiopuhelimella olin myös tavoitettavissa yöllä, jos tarvittiin kuvauksia, Kuoppala kertoo.

Kuoppalan komennus osui sadekaudelle. Monsuunisateet tekivät työskentelyn hyvin haastavaksi. Pahimmillaan lämpötila sairaalateltassa oli keskipäivällä noin 33 astetta.

— Ei siihen oikein koko aikana tottunut. Myös potilaiden hätä ja vaikea tilanne oli henkisesti rankkaa, Kuoppala sanoo.

— Mutta kun näki paikan päällä miten vaikea tilanne ja hätä leirillä oli, oma motivaatio kyllä auttoi jaksamaan.

Uusi avustusmatka on edessä

Kuoppalalla on takanaan useita komennuksia Punaisen ristin alla. Hän aloitti Punaisen risti avustustyöntekijäkoulutuksen vuonna 2011 ja on siitä lähtien ollut heidän henkilöreservissään. Ensimmäisen komennukseni hän teki Jordaniassa Azraqissa syyrialaisten pakolaisleirillä vuonna 2014.

Kuoppala asuu Mikkelissä, mutta tekee kausitöitä röntgenhoitajana Lapissa hiihtokaudella. Siksi hän pystyy lähtemään, kun katastrofi maailmalla iskee.

— Työ kenttäsairaalassa vaikean humanitaarisen kriisin keskellä on haastavaa ja vaativaa, eikä sitä kukaan jaksaisi yksin tehdä. Mutta kun on maailman parhaat työkaverit, niin silloin jaksaa, Kuoppala kertoo.

— Kokonaisvaltaisesti siitä saa itselle niin paljon enemmän kuin mitä joutuu itsestään antamaan.

Lokakuussa Kuoppala palaa Bangladeshiin, tällä kertaa kuudeksi viikoksi. Hänen apuaan tarvitaan vielä.

SPR:n Nälkäpäivä-keräys alkaa torstaina. Lahjoituksia käytetään esimerkiksi SPR:n katastrofirahastoon. Punaisen ristin kenttäsairaala oli mahdollista lähettää Bangladeshiin vuoden 2017 Nälkäpäivä-varoilla.

Uusimmat uutiset