Pitkätukkainen lukija kohtasi siisteysintoilijan Rantakylän uimahallissa ja hämmästyi: pitääkö asiakkaan itse siivota kuivatuksessa irronneet hiukset lattialta? — "Iljettävää"

Sukkanöyhdän sesonkikausi alkaa uimahalleissa, kun ihmiset saavat joululahjapaketit avattua.

AOP

Lukija käytti omaa hiustenkuivaajaa uimahallissa. Kuvituskuva.
Lukija käytti omaa hiustenkuivaajaa uimahallissa. Kuvituskuva.

Rantakylän uimahallissa Mikkelissä sattui tapaus, jonka sai Länsi-Savon toimitukseen yhteyttä ottaneen lukijan miettimään, missä kulkee siisteyden ja ylihygieenisyyden raja.

Pitkätukkainen lukija kuivasi uimahallikäynnin jälkeen vaaleanruskeita hiuksiaan Rantakeitaan pukuhuoneessa peilin edessä. Kyseessä ei ollut pukuhuoneen oven vieressä oleva koppi, jossa on hiustenkuivaaja valmiina, vaan peräseinällä oleva peli, jonka vieressä on pistorasia. Lukija käytti omaa hiustenkuivaajaa.

Lähellä peiliä oli toisen, uimahallissa asiakkaana olevan rouvan vaatteita. Lukija lopetti hiusten kuivaamisen ja siirtyi pois tieltä juuri ennen kuin rouva tuli pukemaan. Rouva haki kuitenkin ensimmäiseksi käsipaperia ja alkoi pyyhkimään lattiaa päivitellen kovaan ääneen, miten iljettävää on, kun ihmiset jättävät hiuksiaan lattialle.

Suortuvia käsipaperissa

Hiuksia siivonnut rouva huudahteli moneen kertaan, että hyi ja iljettävää sekä heitti paperin roskakoriin, joka sijaitsi lukijan pukukaapin vieressä. Se ei osunut, joten lukija noukki paperin ylös ja työnsi sen roskikseen tunnustaen, että ne ovat varmaan hänen hiuksiaan eikä tullut mieleenkään, että niitä pitäisi siivota pukuhuoneen lattialta.

Vastaukseksi tuli vain:

—Iljettävää.

Paperissa oli muutamia suortuvia, ei mitään suurta tukkoa eivätkä hänen hiuksensa ole tummia, vaan melko vaaleita.

Lukija kertoi pitävänsä hyvänä asiana, että uimahalleissa on vakiokävijöitä, jotka huomauttavat uimahallin säännöistä niistä vähemmän perillä oleville, esimerkiksi uimapuvussa saunaan tai ilman suihkua uimaan menosta.

Hänen mielestään kuitenkin hiustenkuivatuksessa irtoavien hiusten määrä on niin pieni, ettei niiden pitäisi häiritä ketään julkisissa tiloissa, jotka siivotaan usein ja säännöllisesti.

AOP/Courtesy Everett Collection

Näitä laitteita ei uimahalleissa enää tapaa. Kuvituskuva.
Näitä laitteita ei uimahalleissa enää tapaa. Kuvituskuva.

Nukkasukat tuovat nöyhtää lattioille

Hallimestari Virpi Lahden mukaan perussääntö on, että jos sotket, niin ole hyvä ja siivoa omat sotkusi. Hän ymmärtää, että irronneet pitkät ja tummat voivat ärsyttää. Omat hiukset tuskin kiusaavat ketään, mutta toisten hiuksilla on inhottavaa kävellä.

AOP

 Omat hiukset tuskin kiusaavat ketään, mutta toisten irronnella, varsin tummilla hiuksilla on inhottavaa kävellä. Kuvituskuva.
Omat hiukset tuskin kiusaavat ketään, mutta toisten irronnella, varsin tummilla hiuksilla on inhottavaa kävellä. Kuvituskuva.

— Ei voi sanoa, että kaikki hiukset pitää kerätä lattialta, mutta sääntö on sama kuin kaikkeen muuhunkin: kun se menee yli normaalin.

Uimahallin pesuhuoneen lattia kuurataan kerran tunnissa suihkun ja lastan avulla, mutta pukuhuonetta ei pystytä yhtä usein siistimään.

Ihmisistä irtoaa niin paljon hiuksia ja nöyhtää, että kahden tunnin väli on liian pitkä. Viemärit vetävät, mutta kosteat hiukset jäävät näkyvästi kiinni lattiaan.

AOP

Jouluna saadaan lahjaksi uusia sukkia, mikä huomataan myös uimahalleissa. Kuvituskuva.
Jouluna saadaan lahjaksi uusia sukkia, mikä huomataan myös uimahalleissa. Kuvituskuva.

Nöyhdän määrä kasvaa räjähdysmäisesti syksyllä, kun sandaalit vaihdetaan umpikenkiin ja sukkiin.

Toinen sukkanöyhdän sesonkikausi alkaa joulun jälkeen, kun ihmiset vetävät jalkaansa uudenkarheita, joululahjaksi saatuja sukkia. Niistä irtoaa ihoon ja varpaiden väleihin tarttuvaa nukkaa, joka huuhtoutuu uimahallin pesuhuoneen lattialle.

Jos kysely ei näy, pääset siihen tästä linkistä.