Työntekijöiden ja asukkaiden Facebook-suhteet katkaistiin vastaanottokeskuksissa

SPR Kaakkois-Suomen vastaanottokeskusten somekielto on todennäköisesti lainvastainen, sanoo työoikeuden professori Seppo Koskinen.

Risto Hämäläinen

SPR:n Kaakkois-Suomen piirin vastaanottokeskuksen työntekijät eivät saa olla sosiaalisen median välityksellä missään tekemisissä asukkaiden kanssa.

Vastaanottokeskusten työntekijöitä koskevat tiukat sosiaalisen median säännöt eivät välttämättä ole laillisia.
SPR:n Kaakkois-Suomen piirin vastaanottokeskuksen työntekijät eivät saa olla sosiaalisen median välityksellä missään tekemisissä asukkaiden kanssa. Tiukasta käytännöstä sovittiin viiden vastaanottokeskuksen johtajan kesken.
SPR:n Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Arja Vainio sanoi vielä tammikuussa, että Facebook-kaveruutta ei ole kielletty jyrkästi, mutta painava suositus siitä, ettei kavereiksi aleta kyllä oli.
— Helmikuussa sovimme vielä erikseen, että työntekijä ei voi olla asiakkaan kanssa kaverina Facebookissa. Edellytämme, että kaverilistalla oleva asukas on sieltä poistettava, Kouvolan vastaanottokeskuksen johtaja Anna Buzaeva sanoo nyt.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen pitää vastaanottokeskusten käytäntöä todennäköisesti laittomana.
— Työnantaja ei voi kokonaan kieltää työntekijää olemasta vapaalla yhteydessä asiakkaaseensa.
Hän ohjeistaa tekemään tapauskohtaisia päätöksiä silloin, jos työntekijä on jääviyden tai todellisesti läheisen suhteen takia esteellinen hoitamaan asiakkaan asioita.

Toiminnanjohtaja Vainio kertoo, että päätös perustuu perusteellisiin pohdintoihin. Hän korostaa asukkaiden tasapuolista kohtelua.

— Olemme nähneet ne ongelmat, jotka syntyvät, kun olemme vain osaan asukkaista yhteydessä. Emme voi asettaa asukkaita eriarvoiseen asemaan.
Kielto yhteydenpidosta työntekijän ja asukkaan välillä perustuu alunperin Maahanmuuttoviraston ohjeeseen.

Kyösti Suolanen, Kouvolan Sanomat

Anniina Jeskanen, Itä-Savo

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.