Savonlinnan Lehtiniemeen avataan uusi vastaanottokeskus

Lehtiniemen entinen koulutila sopii turvapaikanhakijoille ilman remonttia.

Soila Puurtinen

Janne Sairanen sanoo, että Savonlinna on jo aikaisemmin menestyksekkäästi kotouttanut pakolaisia ja nyt on tilaisuus tehdä se toistamiseen.

Lehtiniemen entinen koulutila Savonlinnassa aloittaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena vielä marraskuun aikana. Setlementtiliitto ja kiinteistön omistaja Veikko Heinonen hyväksyivät tiistaina keskinäisen vuokrasopimuksen. Se kattaa asuinrakennukset, pihapiirin sekä peltoa ja on voimassa toistaiseksi.

Suomen Setlementtiliiton edustaja ja Viittakivi Oy:n toimitusjohtaja Harri Sarjanoja kehuu, että Lehtiniemi tarjoaa erinomaiset tilat ja ympäristön turvapaikanhakijoiden kotoutumiseen. Uusi vastaanottokeskus sijaitsee noin 14 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Lehtiniemeen pääsee heti asumaan, ja ihmiset voivat harrastaa niin ulkona kuin sisällä, hoitaa puutarhaa ja pihaa, viljellä ja valmistaa ruokaa. Myös opiskeluluokat ja liikuntasali ovat tarpeen.

– Täällä kotoutuminen voi alkaa heti ensimmäisestä päivästä, niin kuin pitääkin. Ihmiset saavat kiinni uudesta arjesta, mikä on tärkeintä.

Lehtiniemeen mahtuu asumaan noin 240 turvapaikanhakijaa. Siellä on valmiina perheasuntoja, joissa asui aikaisemmin Säämingin emäntäkoulun ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston henkilökuntaa. Osa luokista on helposti muutettavissa yhteisiksi asuintiloiksi.

Harri Sarjanoja ja Parikkalan hätämajoitusyksikön johtaja Janne Sairanen kertovat alustavasti kaavailleensa, että asukkaista puolet tulisi Tornion järjestelykeskuksesta ja puolet Parikkalasta. Varmuutta ei vielä ole, eikä asia ole heidän päätettävissään, vaan maahanmuuttoviranomaisten.

Setlementtiliitto toivoo, että Lehtiniemen kylä, kaupunki ja kaikki täkäläiset ottaisivat tulokkaat hyvin vastaan.

Juttua korjattu klo 16.55: Vastaanottokeskukseen mahtuu noin 240 turvapaikanhakijaa.

Marja-Liisa Karjalainen

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo