Saimaan verkkokalastuskielto päättyy ensi viikolla – Myös laillinen verkko on kuutille kuolemaksi

Metsähallitus ja ministeri vetoavat kalastajiin norppaturvallisen kalastuksen puolesta.

Timo Seppäläinen

Kalaverkko on norpan suurin uhka. Arkistokuva
Kalaverkko on norpan suurin uhka. Arkistokuva

Saimaannorpan tämän kevään kuutteja tukehtumiskuolemalta suojelemaan pyrkinyt verkkokalastuskielto päättyy ensi viikon keskiviikkona 1. heinäkuuta.

Ohutlankaisilla verkoilla saa taas kalastaa, mutta norpalle ne ovat edelleen hengenvaarallisia.

Metsähallitus ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) vetoavat tiedotteella Saimaalla kalastavia edelleen välttämään verkkokalastusta norppa-alueilla.

– Riski on kuuttien kannalta edelleen suuri. Pesinnän heikon onnistumisen vuoksi kalastuksen norppaystävällisyyteen on tänä kesänä syytä kiinnittää erityisen paljon huomiota. Suosittelen norppaturvallisten pyydysten käyttöä, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Verkko on norpan suurin uhka. Verkkoihin kuolleista saimaannorpista noin 80 prosenttia on alle 24-kiloisia kuutteja. Keskimäärin poikanen saavuttaa 24 kilon painon elokuussa.

Nykyiset kalastusrajoitukset ovat voimassa ensi kevääseen saakka. Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä valmistelee uusia sääntöjä. Alueelliset keskustelu- ja kuulemistilaisuudet pidetään norppa-alueella Punkaharjulla, Puumalassa, Rantasalmella, Rääkkylässä ja Taipalsaarella elo-syyskuussa.