Epävarmuus Diakin Pieksämäen kampuksen tulevaisuudesta jatkuu – Päätös kampusrakenteen tiivistämisestä on määrä tehdä keväällä

Diakin strategian mukaan vuonna 2022 viiden kampuksen sijasta jatkaa kolme. "Päätöksiä siitä, mitkä kampukset jatkavat, ei ole edelleenkään tehty", vakuuttaa vararehtori ja koulutusjohtaja Pirjo Hakala.

Arja Reinikainen

Diak toimii Pieksämäellä samalla kampuksella Seurakuntaopiston kanssa.
Diak toimii Pieksämäellä samalla kampuksella Seurakuntaopiston kanssa.

Epävarmuus Diakonia-ammattikorkeakoulun Pieksämäen kampuksen tulevaisuudesta jatkuu.

– Päätöksiä kampusrakenteen tiivistämisestä on määrä tehdä kevään aikana, toteaa hallituksen puheenjohtaja Hannu Harri maanantaina julkaistussa Diakin strategiasta kertovassa tiedotteessa.

Diakin hallitus esitti vuosi sitten, että vuonna 2022 viiden kampuksen sijasta toiminta jatkuu kolmella kampuksella.

– Hallituksen esitys on edelleen sama, mutta mitään päätöksiä siitä, mitkä kampukset jatkavat ei ole edelleenkään tehty, vakuuttaa vararehtori, koulutusjohtaja Pirjo Hakala.

Diak toimii fyysisesti tällä hetkellä viidellä paikkakunnalla, Pieksämäen lisäksi Helsingissä, Oulussa, Porissa ja Turussa.

Arja Reinikainen

Epävarmuus Diakin tulevaisuudesta jatkuu. Päätös kampusrakenteet tiivistämisestä tehdään kevään aikan.
Epävarmuus Diakin tulevaisuudesta jatkuu. Päätös kampusrakenteet tiivistämisestä tehdään kevään aikan.

Liikkuva kampus tulossa

Diak tiedotti maanantaina julkistavansa uuden strategian vuosille 2021–2030. Käytänössä kyse oli kuitenkin pitkälti samasta strategiasta, joka julkaistiin jo viime tammikuussa. Lähinnä kalvopohjat olivat vaihtuneet tyylikkäämpiin.

Yksi strategian keskeisistä tavoitteista on liikkuvan kampuksen malliksi kutsuttu oppimisalusta. Diak kertoo vastaavansa sillä valtakunnallisiin koulutustarpeisiin sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloilla.

– Tarkoituksena on tarjota lähi- ja monimuoto-opetusta eri alueille ja vastata työelämän tarpeisiin aikaisempaa paremmin, Harri kertoo tiedotteessa.

Liikkuvan kampuksen mallia on toteutettu muun muassa Kajaanissa, jossa on koulutettu sosionomeja sekä Ivalossa, jossa Diak koulutti sairaanhoitaja–diakonissoja.

– Ajatuksena on viedä opetusta sinne, missä opetukselle on kysyntää ja tarjota muutakin kuin tutkintoon johtavaa koulusta, koulutusjohtaja Pirjo Hakala kertoo.

Diakiin perustetaan myös korkeakoulutusta ja työelämää palvelevat osaamiskeskittymät. Ensimmäinen niistä on viittomakielen ja puhevammaisten tulkkauksen yhteistyön edistäminen Diakin ja Humanistisen ammattikorkeakoulun välillä. Tämän myötä Suomeen luodaan näiden alojen tulkkauksen osaamiskeskittymä.

– Nykyisellään viittomakielen ja puhevammaisten tulkkauksen opetus on keskitetty Turun kampukselle, Hakala kertoo.

Juttua täydennetty ja muokattu 14.22: Maanantaina julkaistu strategia on sama kuin tammikuussa julkaistu.