Kauppakeskus Akseli ottaisi Mikkelin taidemuseon vaikka vakituisesti — tilat löytyisivät toisesta kerroksesta

Taidemuseon väistötiloja selvitellään edelleen. Kaupunginhallitus linjaa edelleen, että etusijalla ovat kaupungin omat tilat.

Taidemuseo saisi tilat kahdesta liiketilasta, joista toinen on entinen Seppälän liikehuoneisto.
Taidemuseo saisi tilat kahdesta liiketilasta, joista toinen on entinen Seppälän liikehuoneisto.

Mikkeliläinen kauppakeskus Akseli tarjoaa Mikkelin taidemuseolle tiloja siksi aikaa, kun museo joutuu toimimaan väistötiloissa.

Kauppakeskus on lähestynyt kaupungin virkamies- ja luottamusjohtoa kirjeellä. Siinä tarjotaan museotoimen käyttöön kahdesta liiketilasta muodostuvaa, yhteensä 1 100 neliön tilaa kauppakeskuksen toisessa kerroksessa. Tarjolla on myös toimistotiloja 160 neliötä.

Kauppakeskusmanageri Jukka Toivakan mukaan tilat voisivat jäädä pysyvästikin taidemuseokäyttöön, jos tämä katsotaan tarpeelliseksi. Kulttuuritoimijoita on ollut keskuksessa ennenkin.
— Akselissa on Mikkelin Teatterin myynti- ja tapahtumapiste. Tammikuussa teemme yhteistyötä Työväen Näyttämöpäivien kanssa. Kauppakeskuksessa on toiminut myös pop up-taidegalleria, Toivakka sanoo.

Mikkelin taidemuseo joutuu väistötiloihin Graniittitalon sisäilmaongelmien takia.Akseli ei ole ensimmäinen liiketila, johon taidemuseon väistötiloja on soviteltu. Museotoimi on todennut mieluisimmaksi vaihtoehdoksi entiset Anttilan tilat Porrassalmenkadulla. Osuuspankin omistamien tilojen vuokra olisi noin 16 600 euroa kuukaudessa.
Toivakan mukaan kaupunginmuseo saisi Akselista tilat ”selvästi edullisemmalla hinnalla” kuin Anttilan tiloista. Tarkemmin Toivakka ei vuokraa kerro.  
— Lisäksi kauppakeskus tarjoaa valmiin, noin 2,5 miljoonan vuotuisen asiakkaan virran sekä markkinointituen. Olemme tehneet mainontaa yksittäisten vuokralaistemme kanssa. Tähän olisimme valmiit taidemuseonkin kanssa, Toivakka toteaa.
 
Mikkelin taidemuseo joutuu väistötiloihin Graniittitalon sisäilmaongelmien takia. Graniittitalo on päätetty peruskorjata ja laajentaa taidemuseokäyttöön.
Evakko kestää vuosia. Osa taidemuseon tiloista on jo tyhjennetty, lopullisesti museo lähtee ensi vuoden helmikuun alussa. Väistötiloista on väännetty pitkään. Mikkelin kaupunginhallitus ei ole tähän mennessä kelpuuttanut kaupallisten toimijoiden tilatarjouksia.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen (sd.) ei ota suoraan kantaa uuteen tilatarjoukseen.
— Asian valmistelu jatkuu. Kaupungin omat tilat ovat edelleen ensisijainen vaihtoehto. Tässä ei ratkaise vain väistötilojen vuokra, vaan myös se, maksammeko sitä kaupungin sisäisesti vai ulkopuoliselle toimijalle, Aholainen sanoo.

Museotoimenjohtaja Matti Karttusen mukaan kaupungilla ei ole sopivia tiloja kuin Päämajatalossa. Mikkeliin suunniteltua Sodan ja rauhan keskus Muistia on kuitenkin sijoiteltu Päämajataloon. Muistista tehtäneen päätöksiä alkuvuodesta.
— Akselista tarjottuihin tiloihin mahtuisivat näyttelytilat, yleisöpalvelutilat, museokauppa, henkilökunnan työtilat sekä toimistot. Sinne saataisiin ainakin mahdollisimman paljon samaan paikkaan. Kokoelmille jouduttaisiin säilytystilat etsimään muualta, Karttunen sanoo.
Sijaintia liikekeskuksessa Karttunen pitäisi hyvänä.
— Se on tätä päivää. Taidemuseon kävijämäärille tekisi varmasti hyvää se, että olisimme siellä, missä ihmiset liikkuvat. Taidemuseossa voisi piipahtaa ostosreissullakin, Karttunen visioi.

Länsi-Savo-konserni on yksi kauppakeskus Akselin omistajista.

Uusimmat uutiset