Pankkiasiat kannattaa hoitaa ihan lähipäivinä — Jos lakko tulee, Suur-Savon Osuuspankki sulkee konttorit koko ensi viikoksi

Nordeaa ja Danske Bankia työnseisaukset uhkaavat vasta pääsiäisen jälkeen.

Tuija Pauhu

Jos rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluissa ei päästä tällä viikolla sopuun, Suur-Savon Osuuspankin konttorit ovat työnseisauksen vuoksi koko ensi viikon kiinni.
Jos rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluissa ei päästä tällä viikolla sopuun, Suur-Savon Osuuspankin konttorit ovat työnseisauksen vuoksi koko ensi viikon kiinni.

Rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluissa ei ole toistaiseksi päästy sopimukseen ja ammattiliitot ovat ilmoittaneet ensi viikolla alkavista työtaisteluista.

Suur-Savon Osuuspankki puolestaan ilmoittaa sulkevansa konttorit koko ensi viikoksi, mikäli sopimukseen ei tällä viikolla päästä ja lakko toteutuu.

— Neuvottelutulokseen saatetaan päästä vaikka sunnuntai-iltana, ja siinä tapauksessa pidämme konttorit auki. Olemme kuitenkin kehottaneet asiakkaita varautumaan tilanteeseen ja miettimään, mitä ensi viikon pankkiasioita voisi hoitaa jo tällä viikolla, kertoo markkinointipäällikkö Tarja Wasenius.

Jos konttorit suljetaan, siitä ilmoitetaan vielä erikseen niille asiakkaille, joilla on lakkoviikolle ajanvaraus ja heidät pyydetään tapaamiseen toiste.

Nordeaa ja Danske Bankia lakonuhka koskee vasta pääsiäisen jälkeen. Niissä tilannetta seurataan ja sen mahdollisista vaikutuksista tiedotetaan myöhemmin.

Verkkopankki ja mobiilimaksaminen toimivat OP:n mukaan lakonkin aikana normaalisti.

Myös muut tärkeimmät palvelut kuten korttimaksaminen, käteisautomaattien toiminta sekä palkkojen, eläkkeiden ja laskujen maksu pyritään turvaamaan myös lakon aikana. Palveluissa voi kuitenkin olla häiriöitä ja niiden korjaamisessa viiveitä.

Viikonlopputyö hiertää

Työriidan sovittelua jatketaan valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla torstaina. Kiistaa on viikonlopputyön tekemisestä ja sen ehdoista.

Palkansaajista työriidan osapuolia ovat Ammattiliitto Pro ry, Ammattiliitto Nousu ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry.

Työnantajapuolta edustavat Finanssiala ry ja Palvelualojen työnantajat Palta ry.

Riitaa on myös Danske Bankin työehtosopimuksesta. Osapuolet ovat Danske Bankin henkilöstöyhdistys Pro ry sekä Danske Bank.

Valtakunnansovittelijalle Ammattiliitto Pro ry, Ammattiliitto Nousu ry ja Danske Bankin henkilöstöyhdistys Pro ry ovat ilmoittaneet työnseisauksista eri pankkiryhmissä vuorovedolla seuraavasti:

26.3. – 29.3.2018 OP-ryhmä

3.4. – 6.4.2018 Nordea

9.4. – 12.4.2018 Muut alan yritykset

Rahoitusalan ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN ry ei ole ilmoittanut työnseisauksista, mutta se on sopimuksen osapuolena mukana sovittelussa.