Mikkeliläinen mies käytti toisen henkilön nimeä ja yritti saada lapsilta alastonkuvia Instagramissa – Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen

Mies tuomittiin muun muassa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja identiteettivarkaudesta.

Moises Garibay

Käräjäoikeus piti syytetyn selityksiä epäuskottavina.
Käräjäoikeus piti syytetyn selityksiä epäuskottavina.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi mikkeliläisen miehen vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sen yrityksestä.

Oikeus totesi miehen syyllistyneen myös identiteettivarkauteen ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien lasta esittävien kuvien hallussapitoon.

Aikuinen mies käytti vuonna 2018 toisen ihmisen nimeä luodessaan itselleen sosiaalisen median tilin Instagramiin. Siellä hän alkoi ottaa yhteyttä tuntemattomiin lapsiin ja pyysi näiltä alastonkuvia.

Eräälle 10-vuotiaalle lapselle mies esittäytyi 14-vuotiaana poikana. Hän sai lapsen lähettämään kuvan, jossa näkyivät lapsen kasvot ja tämän toinen rinta. Mies yritti kiristää lasta lähettämään lisää kuvia, mutta silloin lapsi kertoi tilanteesta vanhemmilleen.

Mies pyysi valokuvia myös lapsen 11-vuotiaalta kaverilta, mutta ei onnistunut yrityksessään. Lasten vanhemmat tekivät miehestä yhdessä tutkintapyynnön, kun viestittelyt tulivat heidän tietoonsa.

Poliisin suorittamassa kotietsinnässä miehen laitteelta löytyi suuri määrä lapsipornokuvia ja -videoita.

Ahdistusta ja muuta haittaa

Tapahtumat aiheuttivat 10-vuotiaalle lapselle itkuisuutta, pelkotiloja ja luottamisvaikeuksia.

Tapauksesta aiheutui haittaa myös henkilölle, jonka nimeä mies käytti Instagramissa. Poliisi ehti epäillä henkilöä rikoksista ja tehdä kotietsinnän tämän kotiosoitteeseen, ennen kuin tilin todellinen avaaja ja käyttäjä selvisi IP-osoitteen perusteella.

Identiteettivarkauden kohteeksi joutunut henkilö kärsi tilanteen vuoksi voimakkaasta ahdistuneisuudesta ja unettomuudesta, ja hän esimerkiksi joutui selvittämään rikosepäilyä työpaikalla useille esimiehilleen.

Oikeus piti syytetyn selityksiä epäuskottavina

Syytetty mies myönsi luoneensa Instagram-tilin toisen henkilön nimellä, mutta kiisti muut syytteet. Hän sanoi, ettei tiennyt laitteeltaan löytyneiden videoiden ja kuvien olemassaolosta ja pohti, onko joku muu käyttänyt hänen IP-osoitettaan. Mies väitti lähestyneensä Instagramissa lapsia siksi, että yritti etsiä tuttaviensa tyttöä lähennellyttä aikuista miestä.

Käräjäoikeus totesi, että kuvat ja videot eivät olleet voineet päätyä miehen laitteelle vahingossa tai huomaamatta. Ajatus siitä, että joku muu olisi käyttänyt miehen puhelinta ja IP-osoitetta, oli oikeuden mukaan epäuskottava.

Vankeuden lisäksi mies määrättiin suorittamaan 40 tuntia yhdyskuntapalvelua. Hänen tulee myös maksaa kuvan lähettäneelle lapselle kärsimyskorvauksia 2 500 euroa korkoineen ja identiteettivarkauden kohteelle 3 500 euroa korkoineen sekä oikeudenkäyntikulut.

Tuomio ei ole lainvoimainen.