Kirurgia säilyy Savonlinnassa - ministeri Rehula soitti kansanedustajalle iltayöllä

Poliitikot kumoavat spekuloinnin, jonka mukaan leikkaussalit sulkeutuisivat.

Vesa Vuorela

Tarpeettomaksi jäävät sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt eivät jää rasittamaan kuntien tasetta, vakuutti perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) maanantaina sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisessa sote-seminaarissa.

Savonlinnan keskussairaalan leikkaussaleissa tehdään leikkauksia jatkossakin. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Hanna Kosonen (kesk.) kumoaa sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesspekuloinnit siitä, että Savonlinnan leikkaussalit sulkeutuisivat vuoden 2019 alusta.

Kosonen kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) vakuuttaneen hänelle, että kirurgiaa on Savonlinnassa jatkossakin.

Rehula soitti Kososelle kello 23 tiistai-iltana huolestuneena haastattelusta, jossa johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi, että uusimpien suunnitelmien mukaan kirurgista toimintaa voi vastedes olla vain sairaaloissa, joissa leikkaussalit päivystävät ympärivuorokautisesti. Tällaisia sairaaloita mahtuisi ministeriön suunnitelmien mukaan yksi kuhunkin maakuntaan.

Voipio-Pulkki tulkitsi tiistaina ministeriön järjestämän kuulemistilaisuuden lehdistötilaisuudessa Kuopiossa, että Savonlinnassa ei tehtäisi leikkauksia vuodenvaihteen 2019 jälkeen.

Voipio-Pulkin haastattelu julkaistiin Itä-Savon ja Länsi-Savon verkkolehdessä tiistaina iltapäivällä.

— Nämä ovat yhden virkamiehen ajatuksia lakivalmistelun luonnosvaiheessa, Kosonen sanoo.

Kosonen kertoo Rehulan tähdentäneen myöhäisessä puhelussaan, että valtioneuvoston marraskuinen linjaus on yhä voimassa. Valtioneuvosto sopi marraskuun 7. päivänä seuraavasti: ”Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköitä on jatkossa 12 sairaalassa. Muut nykyiset keskussairaalat tarjoavat suppeampaa ympärivuorokautista päivystystä sekä antavat erikoistuneita palveluita. Näin maan eri osissa on saatavissa päivystysapua ympäri vuorokauden tulevaisuudessakin.”

Tiistaina Voipio-Pulkki siis tulkitsi, että Savonlinnan tapauksessa suppeampi ympärivuorokautinen päivystys ei sisältäisi kirurgiaa mihinkään vuorokauden aikaan.

Ministeri Rehula viestittää nyt Kososen välityksellä, että Savonlinnan leikkaussalit ovat käytössä jatkossakin.

Kososen mukaan Rehula ei lähde täsmentämään, millaisia työnjaosta aiheutuvia muutoksia Savonlinnan sairaalan toimintoihin mahdollisesti tulee.
– Itse tulkitsen, että Savonlinnan toiminnot, myös leikkaustoiminnot säilyvät suunnilleen nykyisellään. Sairaala on jo sopeuttanut toimintaa kovasti, Kosonen sanoo.

Kosonen pohtii, mahtoiko Voipio-Pulkilla olla tietoa esimerkiksi siitä, että Savonlinnassa on ammattikorkeakoulutasoista sairaanhoitajakoulutusta, jonka olemassaolo riippuu sairaalan toimintojen säilymisestä.

Sosterin johtaja ja johtajaylilääkäri Panu Peitsaro kertoi jo tiistaina olevansa vakuuttunut, että virkamiespohdinnat eivät toteudu.

— Tämä on vasta virkamiesten näkemys. Uskon, että asia muuttuu, kun sitä poliittisesti työstetään, Peitsaro sanoi keskiviikon lehdessä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.