Pieksämäellä ehkäistään ruokahävikkiä uudella tavalla ensi vuoden alusta alkaen – Ensimmäinen Biovaaka tulee Hiekanpään kouluun

Järjestelmä tuo säästöjen lisäksi helpotusta ja nopeutusta hävikin seurantaan

Elena Liseytseva

Pieksämäki on mukana näyttämässä esimerkkiä pienemmän ruokahävikin puolesta.
Pieksämäki on mukana näyttämässä esimerkkiä pienemmän ruokahävikin puolesta.

Pieksämäellä, Joroisissa ja Leppävirralla otetaan vuoden 2021 alussa käyttöön älykäs Biovaaka, joka mittaa lautaselta, linjastolta ja keittiöstä biojätteisiin päätynyttä ruokaa. Biovaa'alla halutaan ehkäistä kuntien ruokahävikkiä ja tehdä sen seurannasta järjestelmällinen osa ruokapalvelun normaalia toimintaa.

Ravitsemistyönohjaaja Tarja Kolehmainen Pieksämäen kaupungin ruoka- ja siivouspalveluista kertoo tiedotteessa järjestelmän tuovan säästöjen lisäksi helpotusta ja nopeutusta hävikin seurantaan keittiön arjessa.

– Vaakaa kokeillaan ensin Hiekanpään yläkoululla, ja jos toiminnasta saadaan hyviä kokemuksia, pohdimme voisiko vaa’an käyttöä laajentaa muihinkin pisteisiimme.

Ruokapalveluiden käyttöön tuleva Biovaaka-järjestelmä koostuu vaa’asta sekä digitaalisesta seurantajärjestelmästä, ja sitä on mahdollista liikutella esimerkiksi kouluruokalasta toiseen. Kun koululainen astioita palauttaessaan kippaa ruoan lautaselta jätekärryyn, punnitsee vaaka pois heitetyn ruoan määrän ja kertoo sen saman tien ruokailijalle. Biovaakaa voidaan käyttää myös opetusvälineenä ja asennekasvatuksessa.

Ruokahävikin vähentäminen ja sen seurannan kehittäminen ovat keskeisiä teemoja Keski-Savon kuntien yhteisessä ilmastotyössä. Kunnat ovat mukana EAKR-rahoitteisessa Kesto-hankkeessa, jossa Keski-Savoon ja Siilinjärvelle laaditaan seudullinen ilmasto-ohjelma sekä kuntakohtaiset ilmaston toimintasuunnitelmat.

Suomessa ruokaketjussa päätyy hävikkiin vuosittain 400–500 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, mistä noin viidennes syntyy ravitsemispalveluissa. EU on kirittänyt jäsenmaitaan puolittamaan ruokahävikin määrän vuoteen 2030 mennessä.