Juva ja Pertunmaa haluavat pitää kiinni Etelä-Savosta – Savonlinna, Enonkoski ja Rantasalmi suuntaamassa Pohjois-Savoon

Myös Sosterin valtuuston enemmistö kannattaa Pohjois-Savoa.

Suvi Sikstus

Sanna Reponen (kesk.) esitti Sosterin valtuustossa sote-suunnaksi Etelä-Savoa. Suurin osa muista valtuutetuista, kuten Erkki Pennanen (kesk.) olivat kuitenkin Pohjois-Savon kannalla.
Sanna Reponen (kesk.) esitti Sosterin valtuustossa sote-suunnaksi Etelä-Savoa. Suurin osa muista valtuutetuista, kuten Erkki Pennanen (kesk.) olivat kuitenkin Pohjois-Savon kannalla.

Juvan ja Pertunmaan kunnanhallitukset kannattavat yhtenäistä Etelä-Savoa. Sen sijaan Savonlinna, Rantasalmi ja Enonkoski suuntaavat päätöksissään Pohjois-Savoon.

Juvan kunnan mielestä nykyisen maakunnan aluejaon muutoksille ei ole perusteita, vaan uudistus pitäisi toteuttaa 1.1.2021 voimaan tulevan maakuntajaon mukaan. Myös Pertunmaalla ollaan nykyisten maakuntarajojen kannalla. Kunnanhallitus toteaa tiedotteessaan, että maakunnan hajottaminen olisi suuri virhe.

Nykyinen maakunta on muun muassa Etelä-Savon pelastustoimen toiminta-alue.

– Sen sijaan, että keskitytään kiistelemään aluejaoista, olisi yhdessä edistettävä muun muassa valtion rahoitusta kunnille, elinvoimaa sekä kehittämistä. On huolehdittava yhteisesti, ettei uudistuksessa heikennetä kuntien asemaa, toteaa Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen (kesk.) kunnan tiedotteessa.

Juvan kunnanhallituksen kanta on lopullinen. Pertunmaalla asia menee vielä kunnanvaltuuston käsittelyyn 21. syyskuuta.

Savonlinnan seudulla halutaan Pohjois-Savoon

Savonlinnan kaupunginvaltuuston enemmistö kannattaa Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan siirtämistä sote-uudistuksessa Pohjois-Savoon.

Kaupunginvaltuusto antoi kaupungin lausunnon sote-uudistusta koskevaan lakiluonnokseen äänin 35–14, kaksi tyhjää. Lopullisessa äänestyksessä hävisi Reima Härkösen (kesk.) esitys, jonka mukaan kaupunki olisi kannattanut seudun pysymistä Etelä-Savossa.

Valtuustossa äänestettiin ensin nurin esitys, jonka mukaan seutu haluaisi muodostaa oman sote-maakunnan sekä toinen esitys, jonka mukaan seutu haluaisi kuulua sote-asioissa Pohjois-Savoon ja muissa asioissa Etelä-Savoon.

Rantasalmen ja Enonkosken valtuustot päättivät niin ikään maanantai-iltana, että Savonlinnan seudun kunnille paras suunta sote-uudistuksessa on Pohjois-Savo. Molemmat valtuustot olivat yksimielisiä päätöksessään.

Enonkoskella päätös syntyi harvinaisen helposti, sillä kokous kesti vain 17 minuuttia.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri esittää myös, että Savonlinnan seudun kunnat siirtyisivät tulevassa maakuntauudistuksessa osaksi Pohjois-Savoa. Sosterin valtuusto hyväksyi lausuntoesityksen maanantain kokouksessaan äänestyksen jälkeen.

Valtaosa yhtymävaltuutetuista eli 15 valtuutettua kannatti Pohjois-Savon suuntaa. Sulkavalainen Sanna Reponen (kesk). ja savonlinnalainen Anne Herttuainen (kesk.) kannattivat Etelä-Savon maakuntaa.

Sulkavan valtuusto päätti jo viime viikon keskiviikkona, että muista Sosterin jäsenkunnista poiketen se haluaa pysyä Etelä-Savossa. Päätös syntyi äänin 12–8.

Lausunnot 25. syyskuuta mennessä

Maakuntajakoa koskeva keskustelu liittyy hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen. Lausuntokierroksella olevassa lakiluonnoksessa neljä nykyistä Etelä-Savon maakunnan kuntaa – Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava – on kirjoitettu osaksi Pohjois-Savon maakuntaa.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on kuitenkin sanonut, että tasaveroisena vaihtoehtona on näiden neljän Savonlinnan seudun kunnan pysyminen edelleen osana Etelä-Savoa.

Kiuru on korostanut sitä, että päätökset tehdään vasta kuntien ja muiden tahojen lausuntojen perusteella. Lausunnot valtioneuvostolle pitää jättää viimeistään 25. syyskuuta.

Savon suurimmissa kaupungeissa eli Kuopiossa ja Mikkelissä viralliset kannat päätetään kaupunginhallituksissa 21. syyskuuta.

Juttuun lisätty tieto Rantasalmen päätöksestä 14.9. kello 19.55. Lisätty tieto Juvan päätöksestä kello 20.29. Lisätty tieto Enonkosken ja Pertunmaan päätöksistä kello 21.05. Lisätty tieto Savonlinnan päätöksestä kello 21.50.