Mittasiko poliisi ajonopeutta Viitostiellä Visulahden Teboilin vai Shellin kohdalla? — Käräjäoikeus hylkäsi miehen ylinopeussyytteen, mutta hovioikeus löysi todisteen tuomioon

Hovioikeuden mukaan mies kuljetti autoa 69 kilometrin tuntinopeudella kuudenkympin, ei kahdeksankympin alueella.

Itä-Suomen hovioikeus päätyi syyttäjän kannalle liikennerikkomusasiassa.
Itä-Suomen hovioikeus päätyi syyttäjän kannalle liikennerikkomusasiassa.

Itä-Suomen hovioikeus selvitti autoilijan ja poliisin näkemyseroa ajonopeuksia mitanneen poliisipartion täsmällisestä sijaintipaikasta 8. maaliskuuta 2018.

Asiassa oli jo alun perin riidatonta, että poliisi mittasi maaliskuussa 2018 ajonopeuksia Viitostiellä Mikkelin Visulahden kohdalla ja että mieskuljettajan ajaman henkilöauton nopeudeksi mitattiin 69 kilometriä tunnissa. Riitaa oli siitä, mitattiinko auton nopeus 60 vai 80 kilometrin tuntinopeuden rajoitusalueella.

Etelä-Savon käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt miehen saaman syytteen liikennerikkomuksesta, mutta hovioikeus päätyi toiselle kannalle ja tuomitsi miehen maksamaan 170 euron rikesakon.

Henkilöauton kuljettajan käräjäoikeudessa kertoman mukaan poliisin kamera-auto oli sijainnut levikkeellä tai kiihdytyskaistalla Teboil-huoltoaseman kohdalla. Siinä nopeusrajoituksena on 80 kilometriä tunnissa.

Syyttäjä puolestaan esitti mittauspaikan olleen lähempänä Shell-huoltoasemaa kohdassa, jossa nopeusrajoitukseksi on jo vaihtunut 60 kilometriä tunnissa.

Käräjäoikeus katsoi päätöksessään, ettei vastaajan näkemystä tapahtumista voida sulkea pois ja siksi hylkäsi syytteen.

Sähköisestä kuvaversiosta löytyi todiste

Hovioikeudessa käsittelyn lopputulos muuttui lähinnä syyttäjän toimittaman lisätodisteen myötä.

Käräjäoikeuden päätöksestä valittanut syyttäjä liitti valitukseensa sähköisen version aiemmin paperisessa muodossa esitetystä kuvasta, jonka automaattinen liikennevalvontalaite oli ottanut ajotilanteesta nopeudenmittaushetkellä.

Hovioikeuden mukaan sähköisestä kuvaversiosta tehdystä suurennoksesta ilmenee, että auton taustalla olevassa tienviitassa lukee ”Purolaakso”, mikä osoittaa poliisin nopeudenmittauspaikaksi syyttäjän ilmoittaman, 60 kilometrin tuntinopeuden sallivan kohdan.