Raiskattu ei jää enää yksin

Tukea tarjotaan koko oikeusprosessin ajan jopa vuodeksi. Rikosuhrien asema muuttuu paremmaksi lakiuudistusten kautta.

Soila Puurtinen

- Uhrin toipumiselle on tärkeää, että hän kuulee oikeudessa tekijän toimineen väärin, sanoo Taru Piiroinen.

Raiskauksen uhrille jo rikosilmoituksen teko on usein korkean kynnyksen takana. Tilanne voi muuttua pitkäaikaiseksi painajaiseksi, jos rikostutkinta venyy ja oikeudenkäynti pitkittyy.

—On ikävän tavallista, että esimerkiksi raiskauksen tekijä pyrkii vaikuttamaan uhriin: laittaa hänelle viestejä, kulkee lähettyvillä kadulla ja luo tunteen, että rikoksesta ei kannata todistaa oikeudessa. Jatkossa poliisin on helpompi määrätä näissä tapauksissa lähestymiskieltoja, toteaa Savonlinnassa rikosuhreja tukeva Taru Piiroinen maaliskuun alusta tulevien lakimuutosten vaikutuksista.

Piiroisen mukaan seksuaali- ja väkivaltarikosten uhrit ovat ylivoimainen enemmistö rikosuhripäivystysten asiakkaista.


Taru Piiroinen siirtyy täysipäiväiseksi rikosuhrien auttajaksi maaliskuun alussa Savonlinnan Kriisikeskuksessa. Alkuvuoden hän on tehnyt 50 prosenttia työajastaan ja viime vuonna vain 10 prosenttia työajastaan rikosuhripäivystäjänä. Mikkelin Kriisikeskuksessa rikosuhrituki viisinkertaistuu täysipäiväisen työntekijän palkkauksella maalikuun alussa. Liisa Haapea aloittaa tässä tehtävässä 7. maaliskuuta.

— Kyllä uhrien asema paranee nyt tulevien muutosten avulla selvästi. Heidät ohjataan nyt heti tuen piiriin. Tarvetta tähän on. Esimerkiksi raiskauksen uhri jäi aiemmin liian usein yksin odottamaan oikeudenkäyntiä sen jälkeen, kun oli käynyt lääkärissä tutkimuksissa.

— On myös tapauksia, joissa raiskauksesta ei ole ilmoitettu ja esimerkiksi koulun terveydenhoitaja ohjaa uhrin meidän tuen piiriin.

Tällä viikolla vietetään rikosuhriviikkoa. Viikko alkoi maanantaina kansainvälisellä rikosuhripäivällä.
Kansalaisten oikeustaju on välillä koetuksella, kun väkivalta- ja seksuaalirikoksen tekijä on voinut selvitä ensikertalaisena esimerkiksi ehdollisella tuomiolla. Taru Piiroisen mukaan tämä sotii myös uhrien oikeustajua vastaan, mutta usein jo sillä, että rikoksesta annetaan tuomio, on iso merkitys uhrille.

Mikkelissä ja Savonlinnassa rikosuhripäivystystä hoitavat paikalliset kriisikeskukset.
Savonlinnan Kriisikeskus
, Olavinkatu 40 A, 57130 Savonlinna.
Yhdyshenkilö Taru Piiroinen, gsm 044 075 6798, tekee maaliskuun alusta täysipäiväisesti rikosuhripäivystystä.
Mikkelin Kriisikeskus, Porrassalmenkatu 19 B 31, 50100 Mikkeli.
Yhdyshenkilö Liisa Haapea, gsm 0400 922 310, aloittaa rikosuhripäivystäjänä 7. maaliskuuta.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo