Koiranomistaja voi selvittää, miten lemmikki toimii kohdatessaan karhun tai suden — katso video petotestistä!

Petotestit osoittavat, miten koira reagoi kohdatessaan petoeläimen, kuten suden tai ilveksen. Konepetoihin tuodaan uskottavuutta aidoilla hajuilla, jotka ovat koiran kannalta olennaisin vihje kohdattavasta uhkasta.

Risto Hämäläinen

Beauceron Jippo, 3 vuotta, piti petotestissä optimietäisyyden karhusta.
Beauceron Jippo, 3 vuotta, piti petotestissä optimietäisyyden karhusta.

Keskikokoinen karhu tuijottaa koiraa haastavasti. Se liikahtaa eteenpäin, sitten perääntyy hiukan koiran ärhäkän haukun ja valehyökkäysten seurauksena.
Karhu ja koira ottavat hetken mittaa toisistaan, mutta lopulta karhu peräntyy ja omistaja sekä koira ovat turvassa.

Jokaisen koiran pitämä etäisyys pedosta on yksilöllinen.

Konekarhu osoittaa koiran reaktion

Tilanne on monen koiranomistajan ulkoiluhetken kauhistus. Mutta nyt ei olla metsässä, vaan koirien petotestissä Otavan Huvihurtassa.
Kymmenet koiranomistajat ovat tulleet ottamaan selvää lemmikkinsä käyttäytymisestä niiden kohdatessa karhun, suden, ilveksen tai villisian.
Aivan todelliseen vaaratilanteeseen eivät koirat kuitenkaan joudu, sillä petotestissä käytössä ovat täytetyt konepedot. Niiden käyttäytymisestä testitilanteessa vastaa kauko-ohjaimin Asko Sorvo, yli 9000 koiraa testannut petotestin kehittäjä.
— Jokainen koira käyttäytyy tilanteessa eri tavoin, siihen ei vaikuta koiran rotu tai käyttötarkoitus. Jokaisen koiran pitämä etäisyys pedosta on yksilöllinen kuten ihmisen sormenjälki, Sorvo kertoo.

Sopii kaikille

Risto Hämäläinen

Annakatri Reposen koira Kultsu, 3 vuotta, sai kehuja rohkeudestaan. Muuten kiltiltä koiralta löytyi paukkuja myös aggressiiviseen karhun lähestymiseen.
Annakatri Reposen koira Kultsu, 3 vuotta, sai kehuja rohkeudestaan. Muuten kiltiltä koiralta löytyi paukkuja myös aggressiiviseen karhun lähestymiseen.


Petotestiin osallistuvia koiria onkin laidasta laitaan: On pieniä seurakoiria, kultaisia noutajia sekä boksereita. Luonnossa liikkuessa peto voi tulla vastaan kenellä tahansa, joten osallistumista ei ole rajattu vain metsästys- tai laumanvartijakoiriin.
— On meillä ollut myös topakoita chihuahoja testissä, naurahtaa petotestien koordinaattori Heli Kärnä.

Testi ei saa rasittaa koiraa liikaa

Koirien petotestauksen juuret ovat vanhat. Testaamistavat vaihtelevat suuresti, mutta Sorvo luottaa avaraan tilaan, jossa koira pääsee halutessaan myös pakenemaan. Jos koira tuntee olevansa ansassa, se voi aiheuttaa paniikin ja myös muuttaa koiran käyttäytymistä kokonaisvaltaisesti.
— Pakomahdollisuus täytyy koiralle sallia. Hyvä metsästyskoira voidaan pilata, jos turhaan paineistetaan koiraa liikaa, Sorvo toteaa.Testin kesto riippuu koiran reaktiosta, sillä eläintä ei haluta stressata sen sietokyvyn yli. Testi voikin kestää sekunnista jopa kahteenkymmeneen minuuttiin.

Eläin uskoo konepetoon

Risto Hämäläinen

Koiran haukkuminen muuttuu voimakkaammaksi, kun petoeläimen hampaat eivät ole näkyvissä, vaan se on kääntyneenä koirasta poispäin.
Koiran haukkuminen muuttuu voimakkaammaksi, kun petoeläimen hampaat eivät ole näkyvissä, vaan se on kääntyneenä koirasta poispäin.


Konepedot eläviksi koira tulkitsee puolestaan aitojen hajujen perusteella. Pesäolkia ja ulostetta haetaan Kuusamon Suurpetokeskukselta sekä villisikatilalta. Hajujälkiä koira pääsee haistelemaan aivan testin alussa jo ennen pedon kohtaamista.
— Koira ajattelee asioita eri tavalla kuin ihminen. Ihmistä koneen uskottavuus epäilyttää, mutta koira luottaa hajuaistiin, Kärnä toteaa.
Karhu aiheuttaa Kärnän mukaan koirissa suuremman reaktion kuin vaikkapa jopa kooltaan suurempi villisika. Tarkkaa tietoa sen syystä ei ole, mutta se voi liittyä perimään.

Monenlaiset reaktiot on hyväksyttävä

Omistajia luonnollisesti kiinnostaa koiran käytös pedon kohdatessa. Vaikka koiran luontaista reaktiota ei pysty muuttamaan, vaaran merkkien tunnistaminen on monelle omistajalle tärkeintä. Niitä pystyy seuraamaan myös luonnossa liikkuessa, kun ne tuntee ennalta.
Toiset koirat puolustautuvat, toiset pakenevat, osa jähmettyy paikoilleen. Vaikka monesti omistaja on tyytyväinen koiran puolustaessa itseään rohkeasti, myös pakeneminen voi olla koiran kannalta fiksu veto.
Kärnä on huomannut, että myös omistajien odotukset ihanteesta vaihtelevat.
— Kerran testiin tuotiin koira, jota ilves oli aikaisemmin raadellut. Kun testissä koira lähti koneilvestä pakoon, sen omistaja itki ilosta.

Muokattu 16.10. klo 14:23 : Lisätty tieto tarkasta petotestin pitopaikasta.