Poliisi varoittaa yrittäjiä maksupäätehuijauksista — "Tekotapa on sellainen, että yrittäjälle tulee äkkiä isoja menetyksiä"

Mikkelissä tutkinnassa on tapaus, jossa maksupäätelaitetta oli käytetty murron yhteydessä.

Itä-Suomen poliisi tutkii kolmea tapausta, joissarikollinen oli saanut haltuunsa maksupäätelaitteen.
Itä-Suomen poliisi tutkii kolmea tapausta, joissarikollinen oli saanut haltuunsa maksupäätelaitteen.

Itä-Suomen poliisi varoittaa yrittäjiä maksupäätelaitteella tehdyistä maksuvälinepetoksista.

Poliisin tietoon tuli loppuvuonna 2017 kolme tapausta, joissa rikolliset olivat eri tavoin saaneet haltuunsa maksupäätelaitteen. Rikolliset tekivät laitteella hyvitystapahtumia, joilla he ohjasivat rahaa omalle tililleen. Kahdessa tapauksista ainakin osa rahansiirroista onnistui.

Teot tapahtuivat Mikkelissä, Kuopiossa ja Rantasalmella.

Kuopion tapauksessa yrittäjä oli jättänyt maksupäätteen asiakkaan haltuun valvomatta. Mikkelissä maksupäätelaitetta oli käytetty murron yhteydessä. Rantasalmella ilmeisesti yhdistyksen entinen työntekijä oli päässyt käyttämään maksupäätelaitetta.

Rikoskomisario Kauko Kuismin ei kerro tapauksista tarkempia yksityiskohtia.

— Esitutkinta on kesken näissä kaikissa nyt tietoon tulleissa tapauksissa.

Tapauksia tutkitaan nimekkeellä törkeä maksuvälinepetos.

Rahojen takaisin saaminen on vaikeaa

Kuismin varoittaa yrittäjiä ja toiminnanharjoittajia antamasta maksupäätelaitetta valvomatta asiakkaan haltuun. Myös maksupäätelaitteiden säilytykseen kannattaa kiinnittää huomiota.

— Tekotapa on sellainen, että yrittäjälle tulee äkkiä isoja menetyksiä. Ja mitä pienempi yrittäjä, sitä isompi vahinko useimmiten.

Tutkinnassa  saadaan yleensä selville, kenen tilille rahasummat ovat ohjautuneet, mutta rahojen takaisinsaanti on vaikeampaa.

Poliisi muistuttaa myös huolehtimaan, että vain tarvittavilla henkilöillä on maksupäätteen käyttöoikeus, eivätkä esimerkiksi entisten työntekijöiden oikeudet ole enää voimassa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.