Pieksämäen Iso-Pappilan tukiyhdistys teki vuoden maisemateon — Etelä-Savon vuoden maa- ja kotitalousnainen on Marjaana Pajunen Juvalta

Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden maisemateko Etelä-Savossa on Pieksämäen Iso-Pappilan puistopuutarhan kunnostaminen ja nimeäminen Sylvi Kekkosen puistoksi.

Arja Reinikainen

Iso-Pappilan tukiyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Seppä toteaa, että puisto on nyt siinä kunnossa, että sitä kelpaa esitellä yleisölle.
Iso-Pappilan tukiyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Seppä toteaa, että puisto on nyt siinä kunnossa, että sitä kelpaa esitellä yleisölle.

Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden maisemateko Etelä-Savossa on Pieksämäen Iso-Pappilan puistopuutarhan kunnostaminen ja nimeäminen Sylvi Kekkosen puistoksi.

Etelä-Savon Vuoden maisemateko valittiin nyt neljättä kertaa ja teemana oli Laita hyvä kiertämään.

Pieksämäen Iso-Pappila kuuluu osana Pieksämäen maaseurakunnan kirkonmäen valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön (RKY). Kulttuurihistoriallista merkitystä sillä on myös kirjailija Sylvi Kekkosen synnyinpaikkana.

Pala palalta entiseen kukoistukseensa

Sylvi Kekkosen muistomerkin ympärille on istutettu vaaleanpunaisia ruusuja. Vihreät havut reunustavat merkkiä ympäri vuoden.

Iso-Pappila-tukiyhdistys on kunnostanut puistoa pala kerrallaan kymmenen vuoden ajan. Kerran talkoissa pensasviidakkoa leikattaessa tuli yllättäen esiin yksinäinen liuskekivi. Kivi kaivettiin esiin ja huomattiin, että vieressä oli toinenkin. Nurmen alle kadonneen polun löytyminen innoitti tukiyhdistystä ja puiston kunnostaminen alkoi toden teolla.

Villiintyneen kasvuston seasta raivattiin esiin vanhoja puita, pensaita ja perinnekasveja. Vanhat polunpaikat etsittiin, puut, pensaat ja uudistetut kukkapenkit kasveineen luetteloitiin ja merkittiin karttaan ja niihin laitettiin nimilaatat.

Yrttimaa perustettiin uudelleen ja vanhojen valokuvien mukaisia penkki- ja pöytäryhmiä toteutettiin.

Puistoon rakennettiin Sylvi Kekkosen aforismipolku. Erityisesti lapsia ajatelleen puistoon jätettiin avointa nurmea telmimiseen. Viimeksi toteutettiin puutarhamaja, jonka avulla puiston käyttöä lisätään puistokonsertein ja pikkujuhlin. Kunnostettu puisto avattiin yleisölle vuosi sitten. Sylvi Kekkosen puiston virallinen nimeämisjuhla pidettiin viime kesäkuussa.

Raadin perusteluissa todetaa, että Kirkonmäen kokonaisuus, johon Iso-Pappilakin puistoineen kuuluu, on arvokas osa Pieksämäen kaupunkikuvaa.

Etelä-Savon Vuoden maisemateko voittaja kilpailee valtakunnallisesta Vuoden maisematekokilpailusta marraskuussa.

Vuoden maa- ja kotitalousnainen on monessa mukana

Tämän vuoden Etelä-Savon vuoden maa- ja kotitalousnainen on Marjaana Pajunen Juvalta.

Tunnustus luovutettiin Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten edustajakokouksessa lauantaina Pieksämäellä, Partaharjun toimintakeskuksessa.

Vuoden Maa- ja kotitalousnainen valinta tehtiin nyt jo kahdennentoista kerran.
Pajunen toimi muun maussa kyläläisten yhteyshenkilönä hankkeessa, jossa selvitettiin valtakunnallisesti arvokkaan Kaskiin viljelymaisema-alueen nostamista maisemanhoitoalueeksi. Projektityön tuloksena valmistui Kaskiin maisema-alueen hoito– ja käyttösuunnitelma.

Pajunen on mukana aktiivisesti myös Kaskiin kesäjuhlien järjestelyissä.

Luetuimmat