Hallinto-oikeus vahvisti asbestipurkutyöluvan peruuttamisen pieksämäkeläiseltä yritykseltä — Tarkastuksessa paljastui lukuisia laiminlyöntejä ja puutteita

Aluehallintovirastojen työsuojelutarkastajien mukaan yritys oli rikkonut turvallisuusmääräyksiä asbestipurkutyömailla.

Hallinto-oikeuden mukaan lupaviranomaisella oli perusteet asbestipurkutyöluvan peruuttamiseen.
Hallinto-oikeuden mukaan lupaviranomaisella oli perusteet asbestipurkutyöluvan peruuttamiseen.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt pieksämäkeläisen yrityksen tekemän valituksen asbestipurkutyöluvan peruuttamisesta, kertoo Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedotteessaan. Hallinto-oikeus päätti asiasta 22. elokuuta.

Yritykselle oli myönnetty asbestipurkutyölupa alkaen 23. huhtikuuta 2018. Lupaviranomainen, Länsi-ja Sisä-Suomen avin työsuojelunvastuualue peruutti luvan alkaen 15. marraskuuta 2018.

Määräyksiä ei päätöksen mukaan noudatettu ennakkoilmoituksien, turvallisuussuunnitelmien eikä työn turvallisen suorittamisen osalta.

Pohjois-Suomen, Etelä-Suomen ja Itä-Suomen avien työsuojelutarkastajien käsityksen mukaan yritys oli asbestipurkutyömailla rikkonut asbestipurkutyön turvallisuusmääräyksiä.

Määräyksiä ei päätöksen mukaan noudatettu ennakkoilmoituksien, turvallisuussuunnitelmien eikä työn turvallisen suorittamisen osalta.

Päätöksen mukaan asbestipurkutyön ennakkoilmoituksissa oli annettu virheellisiä tietoja purettavista materiaaleista, työn suorittamisen ajankohdista sekä asbestipurkutyötä tekevistä työntekijöistä.

Työntekijät eivät olleet vaaditussa rekisterissä

Asbestipurkutyötä tehneitä työntekijöitä ei myöskään ollut asbestipurkutyöhön pätevien henkilöiden rekisterissä.

Puutteita todettiin työn valvonnassa, asbestipurkutyömenetelmissä, pölyn hallinnan suojauksissa ja asbestijätteen käsittelyssä.

Asbestipurkutyössä käytettyjen ilmankäsittelylaitteiden toimintakuntoa ei tarkastuksilla voitu varmistaa, koska laitteiden huoltotiedot puuttuivat.

Yritys oli hakenut muutosta päätökseen ja vaatinut asbestipurkutyöluvan palauttamista. Yrityksen mukaan luvan perumiseen johtaneet puutteet on korjattu.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan puutteellisuuksien laatu, lukuisuus ja sijoittuminen eri työmaille sekä tarkastuskertomuksista ilmenevä selvitys velvoitteiden noudattamatta jättämisestä on antanut lupaviranomaiselle perusteet asbestipurkutyöluvan peruuttamiseen.