Yt-vaikutukset tai koulusäästöt eivät näy Kangasniemen budjettiesityksessä

Säästötoimet purevat vasta myöhemmin. Ensi vuodesta tulee vielä alijäämäinen.

Arja Reinikainen

Kangasniemen kunnan talouden tasapainottamiseksi esitetään muun muassa Otto Mannisen koulun lakkauttamista.
Kangasniemen kunnan talouden tasapainottamiseksi esitetään muun muassa Otto Mannisen koulun lakkauttamista.

Kangasniemen kunnanvaltuusto saa käsiteltäväkseen ensi vuoden talousarvion, jonka loppusumma painuu 646 021 euroa alijäämäiseksi.

Tilanne ei kuitenkaan ole lopullinen, sillä talousarvioesitykseen eivät sisälly esimerkiksi ensi viikolla päättyvien yhteistoimintaneuvottelujen vaikutukset eivätkä myöskään Otto Mannisen ja Äkryn koulujen mahdolliset lakkauttamiset.

Kunnanvaltuusto saakin heti ensi vuoden alussa käsiteltäväkseen muutosbudjetin.

— Tavoitteeksi on asetettu alijäämän supistaminen 50 000 tai enintään 100 000 euroon ja sitä seuraavina kahtena vuonna tavoitteena on yltää ylijäämään, kertoo kunnanjohtaja Risto Nylund.

Talouden tasapainottamista helpottaa osaltaan se, että taseessa on edellisiltä vuosilta kertynyttä ylijäämää yhteensä kuusi miljoonaa euroa.

Ensi vuoden talousarvion ja seuraavien vuosien taloussuunnitelman tavoitteena on Nylundin mukaan sopeuttaa kunnan toimintaa tulevia tarpeita vastaavaksi.

Talouden tasapainottamistoimenpiteiden yhteisvaikutukset ovat yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Yhteistoimintaneuvotteluissa tavoitteeksi on asetettu 500 000 euron säästö henkilöstömenoissa tämänvuotiseen verrattuna.

Verotuloja ennakoidaan kertyvän 19,6 miljoonaa euroa, jossa kasvua on 3,4 prosenttia eli 634 000 euroa. Verotuloennuste sisältää kunnanvaltuuston lokakuussa vahvistamat veroprosenttien korotukset.

Myös valtionosuuksia kunnalle odotetaan 560 000 euroa enemmän kuin tänä vuonna eli 18,7 miljoonaa euroa.

Kunnan suurin menoerä ovat sosiaali- ja terveysmenot eli ostot Essotelta, joihin on varattu 25,6 miljoonaa eli kaksi miljoonaa euroa tämän vuotista enemmän.

Kunnan omiin palkkamenoihin on varattu 6,5 miljoonaa euroa.

Investointeihin käytetään ensi vuonna 1,8 miljoonaa euroa. Suurin on Tehometin hallin vesikate, joka maksaa 350 000 euroa.

Maltillisten investointien vuoksi lainamäärä ei kasva. Lainaa kunnalla vuoden kuluttua on 21,7 miljoonaa euroa eli 4 094 euroa asukasta kohden.

Kunnanvaltuusto käsittelee ensi vuoden talousarviota maanantaina 16. joulukuuta.