Essote julkaisi ensi kertaa tietoa alueen koronavirustartuntojen alkulähteistä – Oirekuvaan lisätty ripuli sekä haju- ja makuaistin katoaminen

Essoten tietoon ei ole tullut uusia tartuntoja perjantain jälkeen. Todettuja tartuntoja on alueella edelleen 21.

Vesa Vuorela

Essoten alueella oli maanantaiaamuna tiedossa 21 koronavirustartuntaa. Kuva Mikkelin keskussairaalasta.
Essoten alueella oli maanantaiaamuna tiedossa 21 koronavirustartuntaa. Kuva Mikkelin keskussairaalasta.

Sote-kuntayhtymä Essoten alueella ei ole tullut tietoon uusia koronavirustartuntoja perjantai-illan jälkeen. Havaittujen tartuntojen määrä on edelleen 21.

Essoten maanantai-aamupäivän tiedotteessa tosin todetaan, että perjantain ja viikonlopun testien tulokset eivät olleet vielä tulleet.

Essoten terveyspalvelujen johtajan Santeri Seppälän mukaan testitulosten saamisessa THL:ltä on edelleen vaikeuksia ja vastaukset tulevat usein suuremmissa erissä.

Tarkempaa tietoa tartuntojen alkuperästä

Maanantaina Essote julkaisi ensimmäistä kertaa tietoja tartuntojen alkulähteistä.

Essoten koronaviruspotilaista kuusi on saanut tartunnan ulkomaanmatkalla ja neljä kotimaanmatkalla. Paikallisia eli Essoten alueelta saatuja tartuntoja oli 11. Paikallisiin tartuntoihin sisältyvät esimerkiksi Mikkelin Urpolan koulussa tapahtuneet tartunnat.

Yhden potilaan kohdalla tartuntaketju ei ollut vielä täysin selvillä.

Seppälä kertoo, että tartuntojen alkuperästä kertomalla Essote haluaa katkoa huhuilta siipiä.

– Erinäköisiä huhuja liikkuu siitä, mistä tartunnat on saatu ja minkä tyyppisiä ne ovat. Pyrimme kertomaan realistista aluekuvaa, Seppälä sanoo.

Essotessa koemielessä otetut näytteet eivät ole tuottaneet todettuja tartuntoja. Tätä Seppälä pitää merkkinä siitä, että paikallisia tartuntaketjuja on vielä vähän.

– Ottaisimme toki näytteitä enemmän, jos testauskapasiteettia olisi.

Oireina myös ripuli sekä maku- ja hajuaistin häviäminen

Koronavirustartunnan oirekuva on tarkentunut potilailta saatujen tietojen ansiosta.

Flunssaoireiden, kuten kuumeen, yskän ja hengenahdistuksen lisäksi monilla potilailla näyttää Essoten mukaan olevan ripulia tai maku- ja hajuaistin katoamista.

Jos flunssaoireinen henkilö huomaa itsessään näitä lisäoireita hankalina, tulee soittaa päivystysavun numeroon 116 117.

Mökkiläisten yhteydenotot vähenivät

Seppälä kertoo, että mökkiläisiltä Essoteen tulevat yhteydenotot ovat vähentyneet sen jälkeen, kun Uudenmaan maakunnan rajat suljettiin perjantaina.

– Osa mökkiläisistä on varmasti palannut kotipaikkakunnalleen, mikä on vähentänyt meille tulevien yhteydenottojen määrää. Toki kannustamme niitä, jotka ovat jääneet alueelle, ottamaan meihin yhteyttä tarvittaessa. Palvelemme heitä tietenkin samalla tavalla kuin muitakin, Seppälä sanoo.