Mikkelin vankilamyymälän toiminta on loppumassa — Vankilatuotteiden myynti keskitetään jatkossa Jyväskylään

Vankilamyymälä olisi joutunut etsimään uuden paikan, koska sen tontti käytetään lähivuosina kerrostalorakentamiseen. Vankilan työpajoissa toiminta jatkuu.

Jaakko Avikainen

Mikkelin vankilan myymälässä on myynnissä muun muassa puutarha- ja pihakalusteita sekä grillaustarvikkeita. Tontille on tulossa lähivuosina kerrostalo.
Mikkelin vankilan myymälässä on myynnissä muun muassa puutarha- ja pihakalusteita sekä grillaustarvikkeita. Tontille on tulossa lähivuosina kerrostalo.

Mikkelin vankilan myymälän toiminta on päättymässä.

Tämänhetkisten tietojen mukaan myymälä lopettaa toimintansa tämän vuoden loppuun mennessä.

Loppumisen syyt ovat myymälää ylläpitävän Rikosseuraamuslaitoksen uudet toimintalinjaukset.

Rise suunnittelee perustavansa Jyväskylään valtakunnallisen toimipisteen, josta koordinoidaan koko maan laajuisesti vankilatuotteiden myyntiä.

Mikkeli on tällä hetkellä ainoa Suomessa toimiva vankilan myymälä.

Rise on ajanut myymäläverkostoa alas nopeasti; Turun vankilamyymälä lopetettiin vuonna 2017 ja lopetetuiksi ovat tulleet myös kauppakeskusten yhteydessä toimivat vankilamyymälät.

Mikkelin vankilan myymälässä Linnankadulla myydään yli tuhannen tuotteen valikoimaa. Tuotteita valmistetaan 25 vankilan työpajoissa.

Mikkelin vankilan työpajan puupuolella on erikoistuttu pihakalusteisiin, pieniin puutarharakennuksiin, keinuihin ja erilaisiin sisäkalusteisiin.

Metallipuolella valmistetaan grilli- ja savustustarvikkeita sekä erilaisia koriste-esineitä.

Työpajassa on myös maalaamo.

Myymälän lopettaminen ei tämänhetkisen tiedon mukaan vaikuta välittömästi Mikkelin vankilan työpajatoimintaan.

— Sellaista tietoa ei ainakaan toistaiseksi ole. Jatkossa vankilan myymälän tuotteita voi tilata verkkokaupasta tai käydä ostamassa paikan päältä Jyväskylästä, kertoo Mikkelin vankilan apulaisjohtaja Eero Ikonen.

Mikkelin vankilan myymälän kohtalo on ollut avoin jo jonkin aikaa. Nykyinen myymälä sijaitsee tontilla, jonka omistaa Senaatti-kiinteistöt ja tontille on valmisteilla asemakaavan muutos.

Uusi kaava mahdollistaa kerrostalorakentamisen tontille, jossa vankilan myymälä nyt sijaitsee. Myymälärakennus puretaan uudisrakentamisen tieltä.

Asia on ollut vireillä jo parin vuoden ajan ja vankilan myymälä on tänä aikana myös etsinyt uusia tiloja Mikkelistä.

— Tilavaihtoehtoja selvitettiin ja myös paikallisten toimijoiden kanssa keskusteltiin yhteistyöstä. Rikosseuraamuslaitoksen päätettyä uuden myymälän sijoittamisesta Jyväskylään nämä keskustelut kuitenkin lopetettiin, Ikonen sanoo.

Uusimmat uutiset