Etelä-Savossa on kaadettu tähän mennessä 18 karhua — Viileät sadeaamut auttavat metsästäjiä

Etelä-Savoon on myönnetty yhteensä 40 karhunkaatolupaa tälle kaudelle.

Timo Seppäläinen

Etelä-Savossa on arviolta 260—280 kappaletta vuoden ikäisiä karhuja.
Etelä-Savossa on arviolta 260—280 kappaletta vuoden ikäisiä karhuja.

Etelä-Savon riistanhoitopiirin alueella on kaadettu vajaan kolmen viikon aikana 18 karhua.

Karhunmetsästys on siis sujunut melko tarkasti samassa tahdissa kuin viime vuonna. Vuosi sitten tähän aikaan oli ehditty saada saaliiksi 16 karhua.

Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen kertoo, että karhuja on kaadettu tasaisesti koko maakunnan alueella. Kuntatasolla eniten karhuja, kuusi yksilöä, on kaadettu Savonlinnan alueella.

Ainoa, joka karhun pystyy löytämään, on koira. — Petri Vartiainen

— Kauden alussa, heti elokuun 20. päivän jälkeen, oli lämmintä ja sateisiakin aamuja, mikä vaikeutti pyyntiä. Viimeiset viikot keli on ollut ihan hyvä, kun aamut ovat olleet viileitä ja kosteita. Sellaisella säällä koira jaksaa työskennellä ja sillä on hyvät mahdollisuudet löytää karhu, Vartiainen sanoo.

Vartiaisen mukaan koiralla onkin karhunmetsästyksessä huomattavasti tärkeämpi rooli kuin ihmisellä.

— Karhunpyynti ei onnistu, jos karhua ei löydetä. Ainoa, joka sen pystyy löytämään, on koira, Vartiainen kertoo.

Viime vuotta enemmän lupia Etelä-Savon itäosiin

Tälle kaudelle Etelä-Savoon on myönnetty yhteensä 40 kannanhoidollista poikkeuslupaa karhunkaatoon. Lupia myönnettiin viime vuotta enemmän maakunnan itäosiin, koska siellä on tehty aiempaa enemmän havaintoja karhupentueista ja karhujen aiheuttamista vahingoista.

Luvista kymmenen myönnettiin Mikkelin, Juvan, Joroisten ja Rantasalmen alueelle.

Pieksämäen, Rautalammin ja Suonenjoen kuntien alueelle suunnattiin neljä poikkeuslupaa. Lisäksi Mäntyharjun, Heinäveden ja Kangasniemen lupa-alueille myönnettiin kuhunkin kaksi poikkeuslupaa.

Jahti jatkuu lokakuun loppuun

Viime vuonna Etelä-Savon alueelta kaadettiin 30 karhua.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Etelä-Savon alueella elelee yli vuoden ikäisiä karhuja yhteensä 260—280 yksilöä. Koko Suomessa aikuisia karhuja on noin 2 100. Maa- ja metsätalousministeriö on säätänyt, että metsästysvuotena 2019–2020 saaliiksi tulisi enintään 313 karhua.

Karhunmetsästyskausi alkoi 20.8. ja päättyy 31.10.

Juttua korjattu 10.9. klo 18.20: Karhunkaatolupia myönnettiin viime vuotta enemmän maakunnan itäosiin, ei maakunnan lisäosiin, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.