Ministeri Lintilä ryöpyttää VR:ää Mäntyharjun turmasta: ”Ei anna kuvaa luotettavasta tiedottamisesta”

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri kehottaa VR:ää ottamaan tapahtumista opikseen. Kriisivalmius on oltava jatkuvasti päällä myös tiedotuspuolella, hän korostaa. VR pyrkii avaamaan turmaa käsittelevän infosivuston tänään, 19 päivää turman jälkeen.

Jaakko Avikainen

Mäntyharjun säiliövaunuturma sattui noin kaksi ja puoli viikkoa sitten Kinnin väliaikaisella junien säilytyspaikalla Mäntyharjussa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvostelee VR:ää Mäntyharjun kemikaaliturmasta tiedottamisesta.

— VR:n toiminta ei anna kuvaa luotettavasta tiedottamisesta. Ymmärrän varsin hyvin paikallisten huolen.

Onnettomuus tapahtui lauantaina 7. huhtikuuta.

Kyläläiset selvittivät tilannetta soittelemalla toisilleen

Sekä Mäntyharjun että Kouvolan puolella asukkaat ja yrittäjät ovat ihmetelleet, miksei heihin otettu yhteyttä turmasta johtuen.

Pian turman jälkeen Kinnin liikennepaikan lähistöllä asuvat kyläläiset selvittivät tilannetta soittelemalla toisilleen aktiivisesti. Viranomaisilmoituksen sai ainoastaan kaksi kesäasukasta, joiden mökit ovat Pajulammen rannalla, onnettomuuspaikan lähellä.

Woikoski otti itse yhteyttä ELYyn

Kolme päivää onnettomuuden jälkeen myös Woikosken toimitusjohtaja Clas Palmberg hämmästeli, etteivät viranomaiset olleet olleet yritykseen yhteydessä. Noin kaksi viikkoa onnettomuuden jälkeen Woikoski joutui ajamaan toimintaansa alas, koska MTBE-kemikaalin pitoisuudet nousivat liian korkeiksi.

Ymmärrän varsin hyvin paikallisten huolen. — Mika Lintilä

— Junaturman jälkeen oli tehtaan omasta aktiivisuudesta kiinni, että yhteys ELY-keskukseen saatiin, Palmberg sanoi Kouvolan Sanomille viime sunnuntaina.

Myöhemmin viranomaiset ovat pitäneet Woikosken ajan tasalla tilanteen kehittymisestä. Myös vuodon vaikutusalueen asukkaita on tiedotettu laajemmin kuin heti turman jälkeen.

VR:n selitys ei riitä ministerille

VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen myönsi tiistaina Kouvolan Sanomissa, että VR:n tiedotus oli liian hidasta.

Jarno Kuusinen

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) arvostelee VR:n tapaa hoitaa Mäntyharjun kemikaaliturman tiedottaminen.

Tuominen ei osannut nimetä yhtä yksittäistä syytä siihen, miksi tiedottaminen ei sujunut nopeammin. Hänen mukaansa viranomaisten välisen yhteistyön järjestäminen onnettomuuden jälkeen vie oman aikansa.

Lintilän mukaan selitykseksi tiedotuksen viivästymisestä ei riitä, että onnettomuutta oli hoitamassa useita viranomaisia VR:n ja Liikenneviraston lisäksi.

— Viestintä olisi pitänyt hoitaa VR:n puolelta, omistajaohjauksesta vastaava Lintilä sanoo.

"Kehottaisin VR:n johtoa käymään tästä keskustelua"

Lintilä toivoo, että VR käy tilanteen läpi ja ottaa tapahtumista opikseen. Hän korostaa, että kriisivalmius on oltava päällä jatkuvasti myös tiedotuspuolella.

— Kehottaisin VR:n johtoa käymään tästä keskustelua. Vahinko ei tule kello kaulassa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan vaarallisten aineiden kuljetukseen liittyvän lainsäädännön ajantasaisuutta voidaan tarkastella sitten, kun onnettomuuden tutkinta valmistuu.

VR:n infosivu vielä työn alla

VR pyrkii tavoittamaan kaikki onnettomuusalueen asukkaat, mökkiläiset ja yritykset mahdollisimman pian, Tuominen sanoo.

Yhtiön infosivu turmaan liittyen on yhä työn alla 19 päivää onnettomuuden jälkeen. Etelä-Savon ely-keskus avasi oman tietosivunsa 17. huhtikuuta.

— Tavoitteena on saada sivu tänään auki, Tuominen sanoo.

Onnettomuus tapahtui, kun 50 säiliövaunun letka valui päin radan päätepuskinta Kinnissä Mäntyharjulla. Yksi MTBE-kemikaalia sisältänyt säiliövaunu suistui osittain kiskoilta, ja säiliöön tuli repeämä.

Yhteensä 35 000 litraa vaarallista kemikaalia valui maastoon.

Juttua korjattu kello 14.36: VR Group on avannut infosivuston yhteistyössä Mäntyharjun kunnan, Kouvolan kaupungin ja viranomaisten kanssa www.vrgroup.fi/kinni

Kommentoidut