Vuosikymmeniä kypsytelty unelma nytkähti askeleen eteenpäin – Puumalan valtuusto nuiji Pistohiekka-suunnitelmat

Vain perussuomalaisten Asko Luukkonen kyseenalaisti suunnitellut kehittämistoimet.

Taru Hokkanen

Paratiisi Saimaalla. Puumalan Pistohiekan matkailullista kehittämistä on suunniteltu jo vuosikymmeniä.
Paratiisi Saimaalla. Puumalan Pistohiekan matkailullista kehittämistä on suunniteltu jo vuosikymmeniä.

Vuosikymmeniä kypsytelty unelma kehittyvästä matkailualueesta Puumalan Pistohiekalla sai maanantaina ensimmäisen konkreettisen muodon, kun Puumalan kunnanvaltuusto hyväksyi 30 vuodeksi laaditun maanvuokrasopimuksen Adverento Travel -yhtiön kanssa.

Sopimus kattaa kaksi erillistä määräalaa sekä vuoden 2025 loppuun ulottuvan option kolmanteen määräalaan.

Vuokraaja sitoutuu rakentamaan alueelle vähintään 500 kerrosneliömetriä viiden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta. Yritys on ilmoittanut rakentavansa kymmenisen majoitushuoneistoa sekä myöhemmin järvikylpylän. Tavoitteena on toiminnan käynnistyminen kesällä 2021.

Puumalan kunnan kontolle jää kaavan mukaisen, määräaloille johtavan sorapintaisen tiestön rakennuttaminen sekä tonteille johtavan sähköliittymän toteuttaminen.

Kunnallistekniikan suunnitelmat ja sen ensimmäinen vaihe hyväksyttiin kokouksessa maanantaina.

Pitkään suunniteltu kohde

Kunnanvaltuusto oli Pistohiekan alueen kehittämisestä lähes yksimielinen. Vain valtuutettu Asko Luukkonen (ps.) esitti eriäviä näkökantoja. Luukkonen jättikin eriävän mielipiteen Pistohiekan alueen kehittämisen periaatepäätöksestä.

Ranta-asemakaava-alueen kunnallistekniikan toteuttamisesta Luukkonen esitti, että kunta lähtisi ”pienemmällä liikkeelle” ja rakentaisi huoltorakennuksen, jota vuokrattaisiin. Manvuokrasopimuksen hyväksymistä hän vastusti.

Pistohiekasta keskusteltiin kokouksessa muutaman puheenvuoron verran. Niissä muistutettiin, että alueen kehittämisestä on puhuttu jo 30 vuotta ja että nyt on vihdoin aika viedä asiaa eteenpäin.

Myös karavaanareiden suosiman alueen tulevaisuutta pohdittiin. Kunnanjohtaja Matias Hildén kertoi, että Metsähallituksen kanssa on tarkoitus tehdä yhteiset linjaukset siitä, miten alueen kehittämistä jatketaan. Karavaanarit hyödyntävät Metsähallituksen omistuksessa olevaa tonttia.

Rakennusoikeutta on runsaasti

Puumalan kunta osti 16 vuotta sitten 40 hehtaarin maa-alueen Pistohiekalta. Alueelle alettiin luoda yleissuunnitelmaa, jollainen hyväksyttiin kunnanhallituksessa vuonna 2005. Se ei kuitenkaan tuottanut tulosta, joten 2010-luvulla käynnistettiin uusi suunnitteluvaihe.

Syksyllä 2017 Pistohiekan ranta-asemakaava sai lainvoiman. Rakennusoikeutta on 18 eri tontilla, joille on pitkään etsitty investoijia tai matkailualan toimijoita. Yhden tonteista omistaa Metsähallitus.