Kela-korvattavien taksikyytien toiminnassa ollut ongelmia pitkin syksyä — Mäntyharjulaisen Erkki Karjalaisen mukaan taksikuljetukset ovat alkaneet sujua kunnolla vasta kaksi viikkoa sitten

Etelä-Savossa kelakorvauksen saa vain takseista, jotka on tilattu Pro-Keskuksen kautta.

Jaakko Avikainen

Taksikyytejä on ollut myöhässä pitkin syksyä. Eläkeliiton Etelä-Savon piiri toteaa, että on kohtuutonta, mikäli kansalaisten tarvitsema hoito peruuntuu taksiliikenteen ongelmien takia. 
Taksikyytejä on ollut myöhässä pitkin syksyä. Eläkeliiton Etelä-Savon piiri toteaa, että on kohtuutonta, mikäli kansalaisten tarvitsema hoito peruuntuu taksiliikenteen ongelmien takia. 

Kela kilpailutti korvaamiensa taksimatkojen palvelut viime keväänä. 

Taksitoiminnassa on ollut viime viikkoihin asti ongelmia, koska kyydit ovat olleet myöhässä. Eläkeliiton Etelä-Savon piiri otti asiaan kantaa aiemmin tällä viikolla julkilausumassaan. Lausuman mukaan kuljetuspalveluiden ongelmat ovat vaikeuttaneet kansalaisten terveyspalveluiden käyttöä.

Mäntyharjulainen Erkki Karjalainen on yksi niistä eläkeläisistä, jotka ovat kärsineet epävarmoista kuljetuksista.

Dialyysihoidoissa käyvä Karjalainen kertoo, että taksikuljetukset ovat alkaneet sujua kunnolla vasta kaksi viikkoa sitten.

— Alussa oli sellaista, että jouduin puoli tuntia odottamaan taksia. Kyyti tuli Mikkelistä tai Ristiinasta.

Karjalaisen mukaan tilanne ei Mäntyharjussa ollut niin paha kuin joissain muissa kunnissa. Puutetta on ollut myös paari- ja rollaattoritakseista. Jos sopivaa taksia ei ole ollut, ei ole tullut taksia ollenkaan.

Eläkeliiton Etelä-Savon toiminnanjohtaja Airi Tellan mukaan taksikyydit ovat olleet yleispuheena koko syksyn.

— Eläkeliiton yhdistysten ihmisillä on tuttuja tai läheisiä, joille asia on tuottanut pelkoa ja epävarmuutta.

Loka-marraskuun vaihteessa alkoi tulla myönteisempiä viestejä, että tilanne alkaa tasaantua. Tellan korviin ei ole kantautunut yksittäistapauksia tilanteista, jossa kyytien myöhästymisestä tai puuttumisesta olisi aiheutunut vaaraa.

Uudistus astui voimaan heinäkuun alussa. Nykyään korvauksen taksimatkasta saa vain, jos käyttää Kelan palveluntuottajia. Etelä-Savossa palveluntuottajana on Pro-Keskus Oy. Jos asiakas käyttää muuta kuin Pro-Keskuksen kautta tilattua taksia, kelakorvausta ei saa ollenkaan.

Ilta-Sanomat uutisoi syyskuussa, että Pro-Taksi ei täytä Kelan asettamia valintaperusteita, joita kilpailutetuilta yhtiöiltä vaadittiin. Kelan valintaperusteet olivat vähintään miljoonan euron luokkaa oleva liikevaihto ja kokemus tilausvälityksestä, henkilökuljetuksista ja matkojen yhdistelystä. Jutussa kerrottiin, että Kelan hankintalakimiehen mukaan tilanteessa riitti se, että Pro-Taksin alihankkijat täyttivät perusteet.

Pro-Taksin alihankkijoita ovat Etelä-Savon Taksi ja Savon Taksidata. Pro-Taksi puolestaan on perustettu vuonna 2017, joten sen liikevaihdosta ei ole vielä tietoa.

Uusimmat uutiset