Essoten asettamat koronarajoitukset päättyvät maanantaina – Uusia rajoituksia voidaan tarvittaessa asettaa tiistaina

Viikonloppuna todetut koronatartunnat työllistävät tartuntaketjujen selvittäjiä maanantain yli.

Timo Mustalampi

Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita koronatartunnan saamista. Karanteeni on varotoimi. Kuvituskuva.
Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita koronatartunnan saamista. Karanteeni on varotoimi. Kuvituskuva.

Essote päätti maanantaina iltapäivällä, etteivät uudet tartunnat anna aihetta koronarajoitusten jatkamiselle. Viikonlopun aikana ilmenneiden 13 uuden koronatartunnan tartuntaketjujen selvittely oli tuolloin vielä kesken.

Viikko sitten Essoten hallitus esimerkiksi kielsi kaikki Mikkelin kaupungin alueella olleet yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin olisi osallistunut yli 50 henkilöä ja suositteli ravintoloille ja anniskelupaikoille aukiolon rajaamista kello 24:ään.

Rajoitustilanne voi kuitenkin muuttua jo tiistaina.

– Alistuneiden kartoitus, karanteeneihin asettaminen ja testeihin määrääminen jatkuvat. Harkitsemme alueellisten rajoitusten tarvetta huomenna tiistaina, kun altistuneiden jäljitys on saatu riittävän pitkälle, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström toteaa tiedotteessa.

Gärdström korostaa, että karanteeniohjeita on noudatettava, ne eivät ole suosituksia.

Maanantain aikana karanteeniin on määrätty kymmeniä ihmisiä. Se tarkoittaa kotona pysymistä, tavoitettavissa olemista ja turvaetäisyyden pitämistä muihin ihmisiin ulkona liikkuessa. Työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan ei saa mennä, eikä vieraita kutsua kylään.

Paljon ihmisiä karanteenissa

Essoten alueella on karanteenissa ihmisiä paljon, sillä aiemman suuren tartuntaketjun myötä määrätyt karanteenijaksot eivät ole vielä päättyneet.

– Karanteeni on määrätty taudin leviämisen hillitsemiseksi, koska henkilö on altistunut laboratoriovarmennetulle positiiviselle covid-19 potilaalle ja karanteenia tulee noudattaa, muistuttaa myös Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Karanteeniin asettaminen ei tarkoita automaattisesti tartunnan saamista, se on varotoimi. Liikkumista rajoitetaan, kunnes tiedetään, onko karanteeniin asetettu koronalle altistunut ihminen saanut tartunnan.

Koronaviruksen arvioitu itämisaika on 2–14 vuorokautta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi maanantaina, että Suomessa on nyt 9 046 ilmoitettua koronatapausta.