Hyydepato sai Myllyjoen tulvimaan Juvalla – Rantasalmella tarvittiin loppiaisena kaivinkonetta

Tulviva vesi on kastellut saunarakennuksia.

Ville Niskanen

Juvan Kettulassa kulkeva Myllyjoki tulvii hyydepadon vuoksi.

Pakkasessa muodostunut hyydepato on nostanut Myllyjoen pinnan jo joenrannassa sijaitsevan mökin pihaan Juvan Kettulassa. Myllyjoki kulkee Viitostien ali.

– En ole tällaista ennen nähnyt. Tienpitäjän kannalta on olennaista, että jos tilanne jatkuu yhtä pahana, on silta kohta ummessa ja sen jälkeen vesi alkaa nousta sillan toiselle puolelle. Suurin hätä on tällä hetkellä lähialueen taloilla, paikalla käynyt Ely-keskuksen aluevastaava Harri Hyyryläinen tuumi.

Ville Niskanen

Patoja on ollut Juvan Myllyjoen lisäksi myös muualla Etelä-Savossa. Rantasalmella yhden saunarakennuksen kastellutta Kohisevanjoen hyydepatoa purettiin loppiaisena kaivinkoneella. Tulva uhkaa vielä kahta muuta saunarakennusta. Mikkelin ja Kangasniemen rajalla sijaitsevan Läsäkosken pinta nousee myös hyyteen vuoksi.

Juvan hyydepato on tarkoitus purkaa kaivinkoneella, sillä tutkimusten jälkeen räjäyttämiselle ei nähty tarvetta. Purkamista ei kuitenkaan vielä ole aloitettu. Toimenpiteisiin ryhdytään tarvittaessa myös Läsäkoskella.

Ville Niskanen

– Myllyjokea tarkkaillaan tänään iltapäivällä ja huomenna aamulla uudelleen. Tilanne on ollut nyt rauhallinen, joten jos ryhtyisimme purkamaan patoa, voisi jonnekin muodostua uusi pato, kuntatekniikan päällikkö Pekka Lyytikäinen Järvi-Saimaan Palvelut Oy:sta kertoi.

Säätilat ovat olleet Hyyryläisen mukaan otolliset hyydepatojen muodostumiselle. Virtaavat vedet ovat erittäin kylmiä.

Ville Niskanen

Juvan Myllyjokeen muodostui loppiaisen tienoilla hyytötulva, joka purettiin kaivinkoneilla.

– Pitkään lauhana pysyneiden säiden vuoksi vedet ovat olleet avoimia, eivätkä ole virranneet jääkannen alla, sanoi Hyyryläinen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.