Uutelan liittymään Mäntyharjun ja Hirvensalmen välille lisättiin kuudenkympin nopeusrajoitusmerkit ehkäisemään kolarisumaa — Google Maps -karttapalvelussa ollut kömmähdys on nyt korjattu

Risteyksessä sattui kymmenen päivän aikana kolme lähes samanlaista onnettomuutta.

Vesa Vuorela

Onnettomuusaltis risteys näkyy kuvassa oikealla alhaalla. Kuvaushetkellä tiistaina 5. marraskuuta liittymärampille ei vielä ollut asetettu 60 kilometrin tuntinopeutta osoittavia merkkejä.
Onnettomuusaltis risteys näkyy kuvassa oikealla alhaalla. Kuvaushetkellä tiistaina 5. marraskuuta liittymärampille ei vielä ollut asetettu 60 kilometrin tuntinopeutta osoittavia merkkejä.

Kolme risteyskolaria puolessatoista viikossa saivat Pohjois-Savon ely-keskuksen reagoimaan Mäntyharjun ja Hirvensalmen rajamailla sijaitsevan Viitostien ja Uutelantien risteyksen liikennejärjestelyihin.

— Liittymärampille on laitettu tilapäisesti nopeusrajoitukseksi 60 kilometriä tunnissa, kertoo liikenneasiantuntija Esko Tolvanen Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

Viitostien rampin ja Uutelantien risteyksessä sattui kolme lähes identtistä risteyskolaria 25. lokakuuta, 1. marraskuuta ja 4. marraskuuta.

Kaikissa tapauksissa kolarin aiheuttanut osapuoli tuli Viitostieltä ramppia pitkin kärkikolmion takaa ja törmäsi risteävään suuntaan edelleen auton kylkeen.

Yhteistä onnettomuuksille oli myös se, että kaikissa kolmessa kolarissa etelän suunnasta tullut auto oli ohjattu liittymärampille navigaattorin ja Google Maps -karttapalveluksen virheellisen neuvon perusteella, vaikka kuljettajalla oli aikomus jatkaa Viitostietä suoraan kohti Mikkeliä.

Nyt Google Mapsissa ollut kummallisuus näyttää tulleen korjatuksi. Lahdesta Mikkeliin päin tultaessa palvelu ohjaa jatkamaan asianmukaisesti suoraan pitkin Viitostietä eikä kääntymään liittymärampille.

Uutelan risteyksen kolarisumasta merkillisen tekee myös se, että kymmenen päivän aikana tapahtuneiden kolmen kolarin lisäksi risteysalueella ei ole poliisin tietojen mukaan sattunut ensimmäistäkään muuta onnettomuutta vuosien 2018 ja 2019 aikana.

Läheltä piti -tilanteita sen sijaan tiedetään sattuneen useita.