Kaksi kyläkoulua lakkautuslistalla Juvalla — Kouluverkkotyöryhmä esittää Koikkalan ja Kuosmalan koulujen lakkauttamista 

Oppilasmäärät laskevat merkittävästi erityisesti pienissä kyläkouluissa.

Ville Niskanen

Koikkalan koulu sijaitsee 25 kilometrin päässä Juvan kirkonkylästä. Kivinen koulukiinteistö on rakennettu vuonna 1938.
Koikkalan koulu sijaitsee 25 kilometrin päässä Juvan kirkonkylästä. Kivinen koulukiinteistö on rakennettu vuonna 1938.

Koikkalan ja Kuosmalan koulujen tulevaisuus on vaakalaudalla Juvalla. Kouluverkkotyöryhmä esittää, että vuonna 2021 Juvalla jatkaisi toimintaansa vuonna 2020 valmistuvan yhtenäiskoulun lisäksi ainoastaan Hatsolan ja Paatelan kyläkoulut.


 Kunnanhallitus käsittelee kouluverkkotyöryhmän esitystä maanantain kokouksessaan.
Esitystä kouluverkkotyöryhmä perustelee muun muassa oppilasmäärien laskulla koko kunnan alueella. Pienemmillä kyläkouluilla oppilasmäärät laskevat merkittävästi.


Koikkalan koulussa on tällä hetkellä 17 oppilasta ja Kuosmalan koulussa 26. Oppilasennusteiden mukaan oppilasmäärät molemmissa kouluissa laskevat vuosi vuodelta niin, että lukuvuonna 2020- 2021 Koikkalassa olisi enää 11 oppilasta ja Kuosmalan koulussa 15.
Työryhmän mukaan esitetty kouluverkko antaa paremmat mahdollisuudet oppimisympäristöjen ja pedagogisen laadun tasapuoliseen kehittämiseen ja on myös tehokkaampi investointi- ja käyttökustannuksiltaan.

Molemmissa kouluissa isot remontit edessä

Koikkalan koulu sijaitsee 25 kilometrin päässä kirkonkylästä. Kivinen koulukiinteistö on rakennettu vuonna 1938. Kiinteistössä on tehty useampia peruskorjauksia, joista merkittävimpiä ovat oppilasvessojen rakentaminen, vesikaton korjaaminen ja viimeksi vuonna 2015 rakennuksen jätevesijärjestelmä päivitettiin.
Jatkossa pitäisi uusia rakennuksen käyttövesi- ja lämmitysputkistot, öljykattila ja lämmitysjärjestelmä.


 Kuosmalan koulu sijaitsee 29 kilometrin päässä kirkonkylästä. Vuonna 1910 rakennettu koulu on puurakenteinen. Viime vuonna uusittiin koulun vesikatto ja jätevesijärjestelmä.  Lähivuosina olisi edessä muun muassa julkisivun korjaus ja maalaus, keittiön ilmanvaihdon parantaminen ja luokat kaipaisivat pintaremonttia.
Ennen päätösten tekoa kasvatus- ja opetuslautakunnilla, nuorisovaltuustolla ja lasten parlamentilla on mahdollisuus antaa oma lausuntonsa asiasta kesäkuun loppuun mennessä.
Kuntalaisilla on mahdollisuus myös kertoa oma mielipiteensä avoimessa kuntalaisillassa, jonka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.