Sauli Niinistön kannattajakortit laskettu, kortteja kertyi enemmän kuin Etelä-Savossa on asukkaita

Kannattajakorttien savolaistaustaa on mahdoton jäljittää.

Linda Varoma

Sauli Niinistö.

Sauli Niinistö on asettumassa presidenttiehdokkaaksi valitsijayhdistyksen kautta.

Sauli Niinistö -kansanliike on laskenut keräämänsä kannattajakortit. Niitä kertyi valtakunnallisesti 156 000, eli hieman enemmän kuin esimerkiksi Etelä-Savossa on asukkaita. Valitsijayhdistyksen perustamiseen tarvittaisiin 20 000 kannattajakorttia.

On mahdotonta saada tarkkaa tietoa siitä, kuinka suuri osa kannattajakorteista on Etelä-Savon alueelta.

Kortteja kerättiin sekä tapahtumissa että pysyvissä keräyspisteissä. Osa kansanliikkeen aktiiveista vei keräämänsä kannattajakortit liikkeen aluevastaavalle, osa toimitti ne suoraan Helsinkiin. Kannattajakortti oli mahdollista myös tulostaa ja postittaa itse.

Kannattajakorttien keräys alkoi kesäkuun alussa, ja postittaminen tuli mahdolliseksi kuukautta myöhemmin. Kortteja kerättiin aktiivisesti syyskuun alkuun asti.

Yllätyin siitä, miten paljon oli nuoria. Toisaalta se voi johtua siitä, että olen itse nuori. — Savon aluevastaava Elina Hölttä

Mikkelistä, Savonlinnasta ja Pieksämäeltä ainakin 5000

Kansanliikkeen Etelä-Savon aluevastaavan Elina Höltän tietojen mukaan Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen alueelta lähti laskettavaksi noin 5 000 kannattajakorttia.

Lisäksi esimerkiksi Mäntyharjun Niinistö-ryhmä on kertonut saaneensa kokoon 1 600 allekirjoitettua kannatuskorttia.

Höltän arvion mukaan kannattajien ikäjakauma on laaja.

— Yllätyin siitä, miten paljon oli nuoria. Toisaalta se voi johtua siitä, että olen itse nuori, ja kiinnitän asiaan huomiota.

Myös Kymenlaakson puolella kortteja täytettiin usempi tuhat, kertoo aluevastaava Seppo Rintamo.

— Näin ihmisten innostuksen, mutta itsekin yllätyin, hän kommentoi kannattajakorttien kokonaismäärää.

Etelä-Karjalan aluevastaavan Jussi Virsusen käsien kautta kulki noin 3 500 korttia. Höltän havainnosta poiketen hän arvioi, että keräystapahtumissa kävi etupäässä vanhempaa väkeä.

Helsingin vaalipiirilautakunta tarkistaa kortit

Kansanliike laski Niinistön kannattajakortit maanantaiaamuna. Kortteja saattaa olla edelleen postissa. Myöhemmin tulevat kortit lisätään aikanaan korttipottiin, joka lähtee Helsingin vaalipiirilautakunnalle hyväksyttäväksi.

Sen jälkeen Sauli Niinistölle voidaan perustaa valitsijayhdistys, ja hän voi asettua ehdolle presidentinvaaleissa. Vaalit pidetään alkuvuodesta 2018. Ensimmäinen vaalipäivä on 28. tammikuuta.

Sauli Niinistö on ilmoittanut, että hän aloittaa vaalikampanjansa itsenäisyyspäivän jälkeen 7. joulukuuta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.