Essoten alue siirtyi epidemian perusvaiheeseen, mutta rajoitukset säilyvät lähes ennallaan – Tiistaina löytyi yksi uusi koronatartunta

Seudulla on oleskellut myös muilla alueilla koronatesteissä positiivisen tuloksen saaneita henkilöitä. Tämän johdosta Essote on päivittänyt altistumisen paikkoja.

Taru Hokkanen

Tilanne alkaa Essoten alueella näyttää valoisammalta, mutta koronarajoituksia ei juurikaan pureta.
Tilanne alkaa Essoten alueella näyttää valoisammalta, mutta koronarajoituksia ei juurikaan pureta.

Essoten alue on siirtynyt toistaiseksi koronaepidemian perusvaiheeseen, Essote tiedottaa. Eri viranomaisista koostuva koronanyrkki teki linjauksen kokouksessaan 19. tammikuuta.

Tartuntojen määrä ja sitä myötä alueellinen ilmaantuvuusluku ovat pudonneet siinä määrin, että yhteistyöryhmä katsoo alueen olevan perusvaiheessa.

– Rajoitukset pidetään pääosin entisellään, koska uusia muunnoksia viruksesta on liikkeellä. Valtiovallan puolelta on tullut tästä myös ohjausta ja tavoitteena on, etteivät tartunnat lähtisi hallitsemattomaan nousuun. Suurimmat muutokset ohjeistukseen tulivat ulkona tapahtuvaan aikuisten harrastustoiminnan mahdollistamiseen, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja ja koronanyrkin puheenjohtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Kunnat tulevat tekemään omia ohjeistuksiaan ja rajoituksiaan Essoten alueen koronanyrkin linjausten perusteella 22. tammikuuta mennessä. Aluehallintovirasto puolestaan päätti keskiviikkona jatkaa kokoontumisrajoituksia.

Uusia koronatartuntoja löytyi tiistain aikana yksi Mikkelistä. Tartunnan johdosta noin kymmenen henkilöä on asetettu karanteeniin. Tartunnan lähde on muualla Suomessa.

Seudulla on myös oleskellut muilla alueilla koronatesteissä positiivisen tuloksen saaneita henkilöitä. Tämän johdosta Essote on päivittänyt altistumisen paikkoja. Katso paikat tästä. Esimerkiksi lauantaille kauppakeskus Stella on merkitty mahdolliseksi altistumispaikaksi.

Pieksämäellä joudutaan perumaan tehosterokotusaikoja

Myös koronarokotuksia on annettu vauhdikkaasti Essoten alueella. Tällä viikolla alkavat toisen annoksen rokotukset, jotka annetaan 3–4 viikkoa ensimmäisestä.

– Ensi viikolla saamme puolet vähemmän rokotteita kuin mitä alun perin oli suunniteltu Essoten saavan. Tämä johtuu siitä, että Suomeen tulee vähemmän koronarokoteannoksia. THL määrittelee koronarokotemäärät sairaanhoitopiireille, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Koska rokotteita tulee nyt selkeästi vähemmän, rokotteet menevät Essoten alueella toistaiseksi kakkosannosten jakoon. Sen sijaan Pieksämäellä, jossa rokotukset hoidetaan itse eikä Essoten kautta, joudutaan todennäköisesti siirtämään myös jo sovittuja kakkosannoksia.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että emme pysty ainakaan kahteen tai kolmeen viikkoon rokottamaan yhtään uusia henkilöitä ja sovittuja tehosterokotuksiakin joudutaan osin siirtämään eteenpäin, pahoittelee Pieksämäen kaupungin vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini tiedotteessa.

Muualla Essoten alueella ne, joilla on jo aika ensimmäiseen rokotukseen, saavat rokotteen suunnitellusti.

– Olemme varautuneet jatkamaan laajasti koronarokotuksia, kun saamme rokotteita lisää. Alustavan tiedon mukaan mahdollisesti jo viikolla kuusi olisi tulossa isompi rokote-erä, Gärdström kertoo.

Juttuun lisätty kello 13.22 tietoa Pieksämäen rokotetilanteesta.

Koronarajoitukset

Rajoitukset säilyivät lähes ennallaan

Uudet Essoten koronasuositukset ovat voimassa keskiviikosta lähtien toistaiseksi.

Perusohjeet ovat ennallaan. Kasvomaskia suositellaan edelleen käytettäväksi kaikkialla kodin ulkopuolella lähikontakteissa. Lisäksi turvaväleistä ja käsihygieniasta pitää huolta.

Yleisötilaisuuksia suositellaan edelleen vältettäväksi. Niitä voi kuitenkin järjestää, jos osallistujien määrä rajataan korkeintaan 20 henkilöön. Lisäksi tilaisuuksissa pitää käyttää kasvomaskeja ja huomioida turvavälit.

Myös julkisissa sisätiloissa sekä museoissa ja teattereissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi 20 henkilöön. Sama suositus koskee sisähuvipuistojen ja julkisten ja yksityisten sisäliikuntatilojen sisätiloja. Suuremmissa tiloissa, kuten uimahalleissa, rajoitus koskee pukutiloja ja kuntosalitiloja.

Suurin muutos on aikuisten harrastustoiminnan mahdollistaminen. Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien harrastustoiminta suositellaan tauotettavaksi sisätiloissa, jos turvavälejä ei voida säilyttää. Aiemmin suositus koski myös ulkona tapahtuvaa aikuisten harrastustoimintaa.

Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta turvataan kuten aiemminkin.

Peruskouluissa ja toisen asteen opetuksessa jatketaan lähiopetuksessa. Toisen asteen opetuksessa sekä oppilaat että henkilökunta noudattavat maskeja.

Korkeakouluissa, aikuisten taiteen perusopetuksessa, vapaan sivistystyön ja aikuisten perusopetuksessa suositellaan kasvomaskeja kaikissa tilanteissa.

Nuorisotiloissa henkilömäärä suositellaan rajattavaksi niin, että turvavälit säilyvät. Lisäksi yli 15-vuotiaiden pitäisi käyttää kaikissa kontakteissa maskeja.

Hoitoyksiköihin ja palvelutaloihin suositellaan vain välttämättömiä vierailuja. Läheisillä on kuitenkin aina oikeus vierailuun turvatoimenpiteiden kuten maskien ja turvavälien myötä, jos yksikössä ei ole koronatapauksia.

Myös etätyösuositus ja suositus kasvomaskien käyttämiseksi työpaikoilla jatkuu.

Yhteistyöryhmä muistuttaa myös, että rajoituksia voidaan nopeastikin tiukentaa kuntakohtaisesti.