Mikkelin seudun kunnanjohtajilta yhteinen kannanotto muualta tulevista mökkiläisistä: "Tärkeää, että vapaa-ajan asumisella ei kuormiteta terveydenhuoltoamme tässä tilanteessa"

Kunnanjohtajat korostavat tilanteen poikkeuksellisuutta ja sitä, että viranomaisohjeita pitää noudattaa.

Tuire Punkki

Kunnanjohtajat toppuuttelevat repivää keskustelua kesämökkiläisten koronaevakosta. Arkistokuva.
Kunnanjohtajat toppuuttelevat repivää keskustelua kesämökkiläisten koronaevakosta. Arkistokuva.

Kuumana käynyt keskustelu maakunnan ulkopuolisten mökkiläisten tulosta vapaa-ajanasunnoille korona-aikana sai Mikkelin seudun kunnanjohtajat kirjoittamaan aiheesta yhteisen kannanoton. Kirjoituksen voi lukea tästä.

Kunnanjohtajat korostavat, että vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden asettamisen vastakkain on väärin.

Kunnanjohtajat ymmärtävät mökkiläisten halun vetäytyä vapaa-ajanasunnolle. Samalla he muistuttavat, että nykyisessä poikkeustilanteessa terveydenhuollon kriittisten palveluiden riittävyyttä ei voida taata.

– Siksi on tärkeää, että vapaa-ajan asumisella ei kuormiteta terveydenhuoltoamme tässä tilanteessa, kannanotossa todetaan.

Erityisesti kunnanjohtajat korostavat edestakaisen kulkemisen eli pendelöinnin välttämistä – samoin lähikontakteja ympäristöön.

Viranomaisohjeita pitää noudattaa "parhaalla tavalla"

Tekstin ovat allekirjoittaneet Mikkelin kaupunginjohtaja, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kunnanjohtajat sekä Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan puheenjohtaja.

Mikkelin seutu ja Etelä-Savo ovat yksi Suomen suurista kesämökkikeskittymistä ja vapaa-ajanasukkaiden merkitys alueelle on erittäin suuri.

Allekirjoittajat korostavat tilanteen poikkeuksellisuutta ja sitä että kaikkien pitää noudattaa viranomaisohjeita "parhaalla tavalla".

– Kun poikkeusolot ovat ohi, Etelä-Savo ja Mikkelin seutu ottavat taas paikkansa vapaa-ajanasumisen edelläkävijänä.

Mäntyharjun kunta otti kantaa jo perjantaina

Muun muassa netin keskustelupalstalla ja mökkikuntien Facebook-ryhmissä, kuten Mäntyharju Foorumissa, tunteet ovat ovat käyneet kuumina sekä vapaa-ajanasukkaiden että vakituisten asukkaiden puolella. Esimerkiksi Puskaradio Hirvensalmessa aiheesta käytävä keskustelu on jo ehditty kieltääkin.

Myös alueen kunnanjohtajat ovat olleet julkisuudessa asiassa hieman erilaisilla kannoilla.

Esimerkiksi Puumalan Matias Hilden on Facebook-päivityksessään kritisoinut pääministerin kehotusta, että mökeillä olevien pitäisi palata Uudellemaalle.

– On kuin pyytäisi loukusta karannutta supea takaisin häkkiin!, Hilden kirjoitti.

Mäntyharjun Jukka Ollikainen taas on korostanut huolta alueen terveydenhuollon resurssien riittävyydestä.

Mäntyharjun kunta otti jo perjantaina huolestuneena kantaa asiasta käytyyn repivään keskusteluun.