Ulkoilija, varo lumisia puita! — Mikkelin liikuntapalvelut harkitsi reittien sulkemista, mutta toistaiseksi ladut pysyvät auki

Mäntyharjussa reittien sulkemisesta ei ole keskusteltu. Pelastuslaitos ja Ese ovat keskiviikkona poistaneet vaarallisia puita Kalevankankaalta ja Urpolasta.

Lukijan kuva

Länsi-Savon lukija lähetti kuvan lumen kallistamasta kuusesta Mikkelin Kalevankankaalta. Puu on otettu pois keskiviikkona.
Länsi-Savon lukija lähetti kuvan lumen kallistamasta kuusesta Mikkelin Kalevankankaalta. Puu on otettu pois keskiviikkona.

Lunta on nyt ulkoilureittien varsilla niin paljon, että luonnossa liikkujien on syytä olla varuillaan. Huolestunut ulkoilija lähetti Länsi-Savoon kuvan Mikkelin Kalevankankaalla valokaapelin päällä retkottaneesta puusta. Puu oli kaatunut ulkoilureitin ylle viikonloppuna.

Liikuntapaikkojen hoitaja Jari Turunen kertoo keskiviikkona alkuiltapäivästä, että puusta on ehtinyt tulla lukuisia ilmoituksia. Pelastuslaitos on juuri käynyt ottamassa puun pois.

Kaupungin liikuntareiteille kaatuneiden puiden poisto kuuluu lähtökohtaisesti liikuntatoimelle, mutta kyseisen kuusen kaltaisissa vaarallisissa paikoissa homma on ulkoistettu energiayhtiö Eselle.

Tällä kertaa puun poiston hoiti kuitenkin pelastuslaitos, sillä Esellä on ollut hoidettavanaan vielä kiireellisempiä kohteita.

— Urpolassa oli vaarallisempia paikkoja, joissa langat olivat tulleet alas, ja niitä oli poikkikin, Turunen kertoo.

Liikuntatoimi ja pelastuslaitos ovat keskiviikkona käyneet keskustelua jopa reittien mahdollisesta sulkemisesta. Liikuntapalvelujen väki on käynyt kolmella latukoneella kartoittamassa paikkoja.

Tilannetta tarkkaillaan ja muutoksista ilmoitetaan

Liikuntapaikkapäällikkö Pekka Turusen mukaan latuja ei kuitenkaan vielä suljeta, mutta tilannetta tarkkaillaan jatkuvasti. Latukoneen lisäksi kelkka ajaa reiteillä päivittäin.

Turuset kehottavat ulkoilijoita joka tapauksessa olemaan varuillaan.

— Kalevankankaan niin sanottu vitosella on sellaisia puita, ettei tiedä, milloin joku latva tulee alas. Jos keli vielä menee lähelle nollaa, alkaa ryske varmaan käydä vielä enemmän, Jari Turunen sanoo.

Pekka Turunen huomauttaa, että jos reittejä joudutaan laittamaan kiinni, siitä ilmoitetaan välittömästi. Tietoa tilanteesta saa Mikkelin kaupungin nettisivuilta.

Keskiviikon tiedotteen mukaan laduilla pyydetään noudattamaan tällä hetkellä erityistä varovaisuutta. Tykkylunta on puissa paljon, puut taipuvat ja oksat saattavat katkeilla ladun päälle.

Liikuntapalvelujen henkilöstö lähtee töistä kello 16 jälkeen. Sen jälkeen vaarallisesti taipuneista puista voi ilmoittaa pelastuslaitokselle.

Keskiviikkona iltapäivällä kello 16 jälkeen pelastuslaitos avusti sähköyhtiötä kahden kaatuneen valopylvään raivauksessa. Pylväät kaatuivat Karkialammin vesitornin kohdalle, toinen kaatui suoraan ladulle.

Pylväät kaatuivat, koska kookas puu kaatui sähkölinjoille, mikä veti valotolpat kumoon.

Oksa tuli hiihtäjän päälle ja solisluu katkesi

Mikkelissä 20 vuotta töissä ollut Pekka Turunen sanoo, ettei tänä talvena olla uuden edessä, vaan lumisia talvia on ollut ennenkin. Tämän talven erikoisuus on se, ettei välillä ole ollut suojaa eikä lumi ole pudonnut puista pois.

Vaikka lumi on höttöä, kuorma kasvaa, kun puihin tarttuu yhä lisää lunta. Torstaiksi lumisadetta ei ole luvassa.

Turusen mukaan takavuosina Mikkelissä on käynyt niin, että hiihtäjän olkapään päälle putosi oksa ja solisluu katkesi.

Latujen sulkeminen on kuitenkin hänen mukaansa äärimmäinen vaihtoehto, koska hiihtokelit ovat hyvät ja vain paranemassa.

Mäntyharjussa ei olla keskusteltu sulkemisesta

Mäntyharjun liikuntatoimessa ei ole vielä keskusteltu latujen sulkemisesta. Kenttämestari Juhani Lyytikäinen kertoo, että taipuneita puita on raivattu ja ravisteltu läpi talven.

— Isoimmille ei mitään voi, mutta pieniä puita on kaadettu. Puita alkaa kaatua sitten, kun sää menee suojan puolelle, Lyytikäinen ennustaa.

Hän myöntää, että varsinkin kuusikoista voi reittien varsilta katketa latvoja, ja sellaisia on Pappilalanniemen ja läskipyöräreitin varrella. Kisalan latuverkon varrelta isoja puita on lähtenyt seurakunnan hakkuiden ansiosta.

Myös Mäntyharjussa tilannetta tarkkaillaan ja muutoksista latureiteillä kerrotaan kunnan nettisivuilla.