Juhannus pitää Mikkelin jättikaupat auki yötä päivää — "Hyllyjä täydennetään joka tapauksessa ympäri vuorokauden"

Graanin jättimarketit ovat juhannusviikolla auki ympäri vuorokauden.

Vesa Vuorela

Mikkelin Graanin Prisma on Juhannuksena auki yötä päivää.
Mikkelin Graanin Prisma on Juhannuksena auki yötä päivää.

Mikkelin seudun suurimmat päivittäistavarakaupat Graanin Citymarket ja Prisma olivat viime juhannuksen alla ensimmäistä kertaa auki ympäri vuorokauden. Tänä vuonna sama meno jatkuu, kun sekä Citymarket että Prisma ovat auki yhtä soittoa maanantaiaamusta perjantai-iltaan.

Juhannussesonki on Mikkelin marketeille erittäin tärkeä. Citymarket-kauppias Marko Miettinen kertoo myynnin lähes kolminkertaistuvan normaaliviikonloppuun verrattuna.

— Hyllyjä täydennetään joka tapauksessa ympäri vuorokauden, joten kaupan auki pitäminen ei sikäli ole kovin dramaattinen operaatio, hän kuvailee.

Yön asiakasmäärät eivät Miettisen mukaan vedä vertoja päivän asiakasmäärille, mutta kaupan auki pitäminen on perusteltua.

— Enemmänhän tämä on palvelua. Haluamme purkaa ruuhkapainetta, eikä ihmisten ainakaan tarvitse stressata aikatauluistaan.

Juhannuksena valmistaudutaan jo jouluun

Myös naapurikauppa Prisma juhannusviikolla auki ympäri vuorokauden. Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtaja Iiro Siponen kertoo viime vuoden kokemusten olleen rohkaisevia.

— Pidempiä pätkiä ei ole tarvetta ympärivuorokautiselle aukiololle, mutta Mikkelin korkeudella juhannusviikko on tosi kiireinen. Ihmiset ovat liikkeellä ja nämä ovat vuoden parhaita myyntipäiviämme, Siponen toteaa.

Juhannukseksi kauppoihin tilataan poikkeuksellisen paljon tavaraa. Paitsi lomalle suuntaavia asiakkaita, juhannusviikon säät jännittävät myös kauppiaita.

— Pitää vain toivoa, että on ainakin sateetonta säätä. Huono keli näkyy sekä ihmisten juhlatunnelmassa että kaupan myynnissä, Marko Miettinen summaa.

Vaikka ovella on vasta keskikesän juhla, kauppojen vuoden kierto kulkee jo toisilla raiteilla.

— Joulumakeiset on jo valittu ja kinkut tilattu, Marko Miettinen huomauttaa.

Juttua muokattu 11.6. kello 18.30: Korjattu Prisman aukioloaikoja juhannusviikolla.