Mikkeli vähentää tonnikalan käyttöä — Kotimaisen kalan ongelma on kuitenkin toimitusvarmuus ja hinta

Mikkeli poistaa tonnikalan salaattipöytien valikoimista. Purkitettua tuontikalaa kaupungin ruokapalvelut on ostanut marraskuun loppuun mennessä noin 2 800 kiloa. Tilalle pyritään nyt saamaan kotimaista järvikalaa.

Mari Koukkula

Tonnikalaa kuluu Mikkelin ruokapalvelun tuotannossa. Marraskuun loppuun mennessä ruokapalvelut on ostanut tonnikalaa noin 2 800 kiloa.


Mikkelin kaupunki lopettaa tonnikalan tarjoamisen salaattipöytien valikoimissaan.
Tilalle ruoka- ja puhtauspalvelut tarjoaa enemmän kotimaista järvikalaa.

Ajatus tonnikalan poistamisesta ruokalistoilta on lähtöisin kokoomuksen valtuustoryhmän aloitteesta.
Kokoomus muistuttaa aloitteessaan, että kaupunki on ollut edelläkävijä lähiruoan hyödyntämisessä.


Tonnikala on kuitenkin raaka-aine, jota tuodaan kaukaa. Lisäksi tonnikalan kalastus uhkaa valtamerien ekosysteemiä. Tilalle puolue ehdottaa aluetaloutta tukevaa kotimaista järvikalaa.

Ruoka- ja puhtauspalvelut tarjoaa päivittäin noin 8 300 ruoka-annosta päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa ja henkilöstöravintoloissa Mikkelin alueella.
Ruokapalveluiden mukaan tonnikalaa ostettiin viime marraskuun loppuun mennessä 2 800 kiloa.


Suosittua koululaisruokaa, tonnikalapastaa, tarjotaan kouluvuoden aikana 4—5 kertaa eli kerralla menee tonnikalaa noin 600 kiloa. Jonkin verran tonnikalaa on tarjottu myös salaattipöydissä henkilöstöruokailussa sekä yläkouluissa ja lukiossa.

Mikkelin tonnikala on ollut boniitti eli skipjack, joka on tonnikalan sukuinen, mutta ei kuulu aitoon tonnikalalajien sukuun. Boniitti on runsaslukuinen ja kannat vahvoja.
Säilykkeellä on Dolphin safe -merkintä, mikä osoittaa, että yritys noudattaa delfiinien suojeluun tähtäävää lainsäädäntöä.

Tonnikalan hankintahinta on 6,84 euroa kilolta, kun esimerkiksi haukimassa maksaa lähes 14 euroa kilo

Ruokapalvelut toteaa, että järvikalan käytön ongelma on toimitusvarmuus sekä kalan toimittajien vähäisyys. Järvikalan kotimaisuuttakaan ei aina kyetä takaamaan. Kala saattaa tulla Kanadasta tai Virosta.


Lisäksi kala pitää saada keittiöön käsiteltynä, sillä ruoanvalmistuksen tilat eivät mahdollista raakakalan käsittelyä lain edellyttämällä tavalla.
Ruokapalvelut aikoo kuitenkin tuoda uusia järvikalatuotteita korvaamaan boniittia.

Oma kysymyksensä on hinnoittelu. Tonnikalan hankintahinta on 6,84 euroa kilolta, kun esimerkiksi haukimassa maksaa lähes 14 euroa kilo.


Sisävesikalaa ei tulisi Eviran suositusten mukaan myöskään tarjota lapsille ja nuorille kuin enintään 1—2 kertaa kuukaudessa metyylielohopeakertymän vuoksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet