Kolmekätinen mies tulee viittilöimään Mäntyharjun kiertoliittymään — teos vaihtuu vuoden tai kahden välein

Veistosten lainaus sisältyy kunnan ja Salmelan väliseen markkinointiyhteistyösopimukseen.

Tiina Knaappila

Kolmekätinen mies odottelee siirtoa Taidekeskus Salmelan pihalla.
Kolmekätinen mies odottelee siirtoa Taidekeskus Salmelan pihalla.

Mäntyharjun kunta aikoo lainata keskustan kiertoliittymän koristeeksi veistostaidetta Taidekeskus Salmelasta. Ympyrän keskelle tulee vuoden tai kahden välein vaihtuva teos.

Ensimmäinen laina on taiteilija Pekka Kauhasen kolmekätinen mies, joka viittilöi jo viime kesänä Salmelan päärakennuksen edustalla.
Veistosten lainaus sisältyy kunnan ja Salmelan väliseen markkinointiyhteistyösopimukseen. Viisivuotinen sopimus päättyy tänä vuonna, ja jatkosta neuvotellaan.

Mäntyharju on tukenut Salmelaa vuosittain 33 000 eurolla, koska Salmelan kautta Mäntyharju on katsonut edistävänsä kunnan markkinointia ja kunnan huomioarvon nousevan.

Kunnanhallitus päättää maanantaina patsaan sijoittamisesta. Perusta patsaalle on jo rakennettu.
Yhteistyösopimusta käsitellään myöhemmin.

Tähän asti liittymän keskellä kasvoi mäntyjä. Niiden kauneusarvo laski henkilöautoilijan ajettua keskelle ympyrää.

Patsassopimuksessa on määritelty muun muassa kulu- ja korvaussuhteita ja kunnon tarkistuksista ennen ja jälkeen lainan. Esimerkiksi jos ajoneuvo törmää, vahingon korvaa liikennevakuutus. Kunta vastaa siirtokustannuksista kunnan alueella ja sijoittamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Kauhanen on tehnyt kolmekätisiä miehiä muuallekin, jopa liikenneopastustehtäviin. Koppalakkinen versio nimeltään Taidepoliisi ohjaa liikennettä kiertoliittymässä Espoon Tapiolassa.

Tiina Knaappila

Tiina Knaappila