Lunta satoi keskiviikkona Mikkelissä ainakin 13 senttimetriä — Mikkeliin menevä liikenne oli poikki Uudella Ristiinantiellä, pelastuslaitoksella ollut useita kymmeniä tehtäviä

Pelastuslaitos varoittaa erittäin haasteellisesta ajokelistä. Sähköjä on poikki Mikkelin seudulla tuhansilta.

Taru Hokkanen

Lunta pyrytti sankasti Mikkelin keskustassa keskiviikkona iltapäivällä.
Lunta pyrytti sankasti Mikkelin keskustassa keskiviikkona iltapäivällä.

Itä-Suomea keskiviikkona kurittanut matalapaine runsaine lumisateineen on väistymässä vielä keskiviikon aikana.

— Matalapaine on kovaa vauhtia poistumassa maastamme. Maan itäosassa esiintyy varmaan vielä parin tunnin ajan räntä- ja lumisateita, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen puoli yhdeksältä illalla.

Matalapainerintamaan kuuluu voimakkaita tuulia ja runsaita sateita. Rintama ulottui iltapäivällä Hämeen pohjoisosista Etelä-Savon eteläosiin.

Noin aamuyhdeksän ja iltayhdeksän välisenä aikana Mikkelissä oli satanut 13 senttimetriä lunta. Tuovinen huomauttaa, että mittaustulos voi olla alakanttiin, koska lumi on märkää ja painuu kasaan. Todellisuudessa lunta on siis voinut sataa noin 15–20 senttimetriä.

Meteorologi Nina Karusto kertoi aiemmin päivällä, että kovat tuulet ja sateet vaikuttaisivat päivän aikana erityisesti Ristiinan ja Puumalan alueilla.

— Mutta myös Mikkeli on sen alueella, Karusto lisää.

Lumisade oli runsaimmillaan päivällä ja iltapäivällä.

Sähköjä on paikoin poikki

Etelä-Savon pelastuslaitos varoittaa erittäin haasteellisesta ajokelistä. Pelastuslaitoksen mukaan liikenteen ongelmat jatkuvat pitkälle torstaiaamuun.

Tienpinnoille kertyy loskaa ja näkyvyys on heikko, joten huomiota tulee kiinnittää etenkin ajonopeuteen ja turvaväliin.

Päivystävä palomestari Eero Aho kertoi iltapäivällä kello viiden aikaan, että pelastuslaitoksen toimialueella on toistaiseksi vältytty vakavilta onnettomuuksilta.

— Pelastuslaitos on saanut useita kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä. Valtaosassa on ollut kyse siitä, että tykkylunta on kertynyt puiden oksille ja puut ovat siksi kallistuneet tielle. Sen lisäksi pelti on kolissut etenkin Sulkavan suunnalla. Muutamia ulosajoja on tapahtunut, mutta vakavilta henkilövahingoilta on toistaiseksi vältytty, Aho kertoo.

Sulkavalla henkilöauto ajautui sohjoiselta tieltä ojaan ja auto pyörähti katolleen, mutta kyydissä olleet eivät loukkaantuneet.

Uudella Ristiinantiellä eli valtatiellä 13 liikenne ruuhkautui pahoin. Useita rekkoja on jäi jumiin sohjoisiin mäkiin Porrassalmentien ja Heimarintien välissä. Mikkeliin menevä liikenne oli tiellä täysin poikki.

Myös Mikkelissä Viitostiellä oli rekka jumissa. Rekka oli osittain ojassa Hietasentien risteyksessä, ja henkilöautot mahtuivat kulkemaan tapahtumapaikan ohi.

Koska lunta tulee nyt kerralla paljon, se katkoo myös sähköjä. Keskiviikkona iltapäivällä ja illalla sähköttömiä talouksia oli Mikkelissä, Ristiinassa, Hirvensalmella, Mäntyharjussa, Juvalla ja Kangasniemellä jo useita tuhansia.

Sääennusteita seurataan tarkasti

Mikkelin kaupungin kunnossapitopäällikön Päivi Turkin mukaan sääennusteita seurataan tarkasti.

— Mikäli lunta tulee runsaammin, niin työaikaa joudutaan pidentämään, Turkki kertoo.

Turkin mukaan Mikkelissä aurataan ensin ykkösluokan tiet, ja sitten kakkos- ja kolmosluokkien väylät.

Ykkösluokkaan kuuluvat esimerkiksi pää- ja joukkoliikenteen väylät, keskustan tiet ja kevyen liikenteen väylät sekä koulujen ja päiväkotien alueet.

Koko Etelä-Savossa päivän lumimääräksi on arvioitu vähintään 10 senttimetriä. Vähäisimmät lumisateet on odotettavissa Etelä-Savon pohjoisosiin.

Karusto kertoo ylimpien tuulennopeuksien yltävän 15—17 metriin sekunnissa. Mikkelin korkeudella tuulennopeus jää heikommaksi.

— Kovin tuuli voimistuu vasta illan aikana, matalapaineen jälkipuolella. Illalla lumi pyryää enemmän viistosta, Karusto kertoo.

Myös Turkki on ottanut tuulen huomioon päivän suunnittelussa.

— Voimakkaat tuulet saattavat katkoa myös puita, mikä voi hidastaa töitä. Mutta urakoitsijat ovat tähän varautuneet, Turkki sanoo.

Juttua on muutettu kauttaaltaan keskiviikkona kello 14.30.

Juttuun lisätty kello 15.57 Etelä-Savon pelastuslaitoksen tiedot.

Juttuun lisätty kello 16.07 tietoa katkenneista sähköistä.

Juttuun lisätty kello 17.30 pelastuslaitoksen uudet tiedot ja päivystävän palomestarin kommentit.

Juttuun lisätty kello 17.54 lisätietoa jumissa olevista rekoista.

Juttua muokattu kauttaaltaan kello 20.38 ja lisätty meteorologi Jari Tuovisen kommentit.

Juttu päivitetty kertaalleen 19.12. klo 7.21.