Sienimetsällä vastaan tuli tällainen roskaläjä Mikkelissä — Metsäkaatopaikat haukkaavat ison siivun ympäristötarkastajan ajasta

Salakaatopaikkaa ei saa perustaa toisen maalle, mutta ei myöskään omaan metsäänsä.

Lukijan kuva

Sienimetsällä vastaan tuli tällainen roskaläjä Mikkelissä — Metsäkaatopaikat haukkaavat ison siivun ympäristötarkastajan ajasta

Sienestäjä törmäsi mikkeliläisessä metsässä epämiellyttävään näkyyn. Metsäkaatopaikalle oli hylätty rakennusjätettä, patjoja ja muuta roskaa, ulkoilijan ottama kuva todistaa.


Mikkelin ympäristöpalveluiden ympäristötarkastajalle Raija-Leena Heinolle vastaavat ilmestykset ovat tuttuja.

Meidän tavoitteemme ei ole rangaista, vaan saattaa paikka siistiksi.


Roskaaminen on niin yleistä, että tapausten selvittely haukkaa Heinon työajasta merkittävän osan. Ympäristötarkastaja perkaa metsiä valveutuneiden kansalaisten tekemien ilmoitusten perusteella etsien milloin leipäkasoja, milloin hylättyjä sohvia.

Moni pitää suunsa kiinni

Syksyisin marjastus- ja sienestysaikaan ilmoituksia metsäkaatopaikoista tulee tavallista enemmän, Heino kertoo. Lähiasukkaat sitä vastoin eivät välttämättä ilmoitusta tee.
— Moni pitää suunsa kiinni. Pelätään, että naapuruussuhteet kärsivät.

Useimmissa tapauksissa metsäkaatopaikat syntyvät ihmisten omille maille. Ohikulkijat dumppaavat aika ajoin rojua teiden varsille, mutta syvemmälle korpeen satunnaiset kulkijat harvemmin ryhtyvät hylkytavaraa raijaamaan.


Roskia ei saa kipata muiden metsiin, mutta ei myöskään omalle maalleen. Maanomistajan vapauksiin ei kuulu kaatopaikan perustaminen tiluksilleen.


Asiaa ei auta kuopan kaivaminen rojuille, vaan päinvastoin. Tuolloin voi roskaamisen lisäksi syyllistyä myös maaperän pilaamiseen, Heino kertoo.

Roskaajan pitää putsata


Jätelain mukaan puhdistamisvelvollisuus on ensisijaisesti roskaajalla itsellään. Jos tekijää ei tavoiteta, velvollisuus siirtyy maanomistajalle.


Joskus asia hoituu yhdellä puhelinsoitolla, mutta toisinaan edessä on pidempi vääntö, Heino kertoo. Aika ajoin kyseessä on tietoinen, harmaan talouden piiriin kuuluva toiminta.


Ympäristölautakunta — ei siis ympäristötarkastaja — voi määrätä siivoamisvelvollisen täyttämään velvollisuutensa, tarvittaessa uhkasakon voimalla.

Heino korostaa, että ympäristöpalvelut ei jaa sakkoja roskaajille.
— Meidän tavoitteemme ei ole rangaista, vaan saattaa paikka siistiksi.


Roskaamisesta saattaa kuitenkin kehkeytyä myös poliisiasia. Rikosilmoituksen omatekoisesta kaatopaikasta voi tehdä kuka tahansa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.