Ministeriposti ja pääomatulot nostivat Lenita Toivakan maakunnan kansanedustajien tulokärkeen

Etelä-Savon kansanedustajien tulot liikkuvat varsin pitkälle samalla tasolla. Pääomatuloja ilmoittaa vain kaksi edustajaa.

Vesa Vuorela

Lenita Toivakan ansioita nostivat sekä ministerin palkkatulo että pääomatulo. Kollega Kaj Turusella sen sijaan oli edustajaryhmän pienin ansiotulo.
Lenita Toivakan ansioita nostivat sekä ministerin palkkatulo että pääomatulo. Kollega Kaj Turusella sen sijaan oli edustajaryhmän pienin ansiotulo.


Mikkelin kokoomuskansanedustaja Lenita Toivakka keräsi Etelä-Savon maakunnan kansanedustajista suurimmat tulot verovuodelta 2016.
Toivakan tulot olivat yhteensä 151 836 euroa. Kansanedustajan tuloja nostivat pääomatulot, joita oli 14 252 euroa.


Toivakka ehti myös olla verovuoden aikana ministeri puolisen vuotta, joten hänen ansiotulonsa, 137 583 euroa, olivat kokoluokkaa maakunnan edustajakollegoita suuremmat.

Kakkossijalle maakunnan kansanedustajista nousee Pertunmaan Jari Leppä (kesk.).
Hänen ansiotulonsa olivat 90 853 euroa, mikä oli samalla kokonaistulo, sillä Lepällä, joka on siviilissä maanviljelijä, ei ollut pääomatuloja.


Leppä on nyt maa- ja metsätalousministeri, mutta valtioneuvoston jäsenyys alkoi vasta tänä vuonna.
Sama asetelma näkyy mäntyharjulaisen kokoomusministerin Antti Häkkäsen tuloissa. Oikeusministeri Häkkäsen ministeripesti alkoi keväällä 2017.
Ensimmäisen kauden kansanedustajana Häkkänen kokosi 78 852 euron tulot verovuonna 2016. Hänellä ei ole pääomatuloja.

Lepän jälkeen maakunnan edustajista kolmanneksi eniten ansaitsi Mikkelin demariedustaja Satu Taavitsainen. Ansiotuloja työstä kertyi 84 280 euroa.


Neljäs oli Savonlinnan Hanna Kosonen (kesk.). joka ensimmäisen kauden 75 229 euron edustajapalkan lisäksi kuittasi runsaan 4 000 euron pääomatulot.
Maakunnan kansanedustajien ansiotulot liikkuvat Toivakkaa lukuunottamatta samoilla tasoilla.
Edellisvuonna kansanedustajien ansioissa yli sadantuhannen euron noussut Heli Järvinen (vihr.) ansaitsi nyt 78 908 euroa. Vuonna 2015 tuloja nosti Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtajuus.


Perussuomalaisista eronnut sinisten savonlinnalainen kansanedustaja, eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen kirjasi 77 695 euron tulot. Hänellä ei ole pääomatuloja.

Jutussa korjattu kello 14.30 Hanna Kososen ansiotulo.