Savonlinnaan on tulossa ehkä Suomen toiseksi korkein veroprosentti — Kaupunginhallitus esittää uudeksi veroprosentiksi 22,75

Savonlinnan kaupunginhallitus esittää ensi vuodelle tuloveroprosentin korotusta.

All over press

Savonlinnan sosiaali- ja terveysmenot ovat suuret. Siksi veroprosenttikin on nousemassa maan suurimmaksi.
Savonlinnan sosiaali- ja terveysmenot ovat suuret. Siksi veroprosenttikin on nousemassa maan suurimmaksi.

Savonlinnan kaupunginhallitus esittää ensi vuodelle tuloveroprosentin korotusta. Uudeksi veroprosentiksi kaupunginhallitus esittää 22,75 prosenttia. Korotusta nykyiseen olisi 0,5 prosenttiyksikköä.

Savonlinnaan esitetty veroprosentti ei todennäköisesti olisi ensi vuonna Suomen korkein, vaikka se onkin korkeampi kuin millään kunnalla tänä vuonna on ja myös korkeampi kuin millään kunnalla on ikinä ollut nykyisen verotusjärjestelmän aikana, 1990-luvun verouudistyksen jälkeen.

Keski-Pohjanmaalla sijaitsevan Halsuan kunnan kunnanhallitus esittää ensi vuoden veroprosentiksi 23,5.

Halsuan nykyinen veroprosentti on 22. Kuuleman mukaan Halsualla on keskusteltu isommastakin veroprosentin korotuksesta, joten 23,5 prosentin ennakoidaan tulevan valtuustossa hyväksytyksi.

Halsualla on 1 150 asukasta.

Valtuusto päättää ensi maanantaina

Kaupunginhallitus sai talousarvioesityksensä valmiiksi myöhään maanantai-iltana. Savonlinnan kaupunginvaltuusto päättää veroprosenteista ja talousarviosta ensi viikon maanantaina.

Kiinteistöveroprosenttia kaupunginhallitus esittää korotettavaksi ensi vuonna 0,03 prosenttiyksiköllä eli vuoden 2017 tasolle, kuten kaupunginjohtaja Janne Laine on esittänyt.

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk.) toteaa, että veroprosentin korotusesitys on taloudellinen arvovalinta alueen ihmisten palvelujen puolesta.

— Suurimmat menopaineet on sosiaali- ja terveydenhuoltomenoissa. Meillä on kantokykyyn ja asukasmäärään raskas järjestelmä. Toinen puoli asiassa on se, että ihmiset saavat palveluita, Torikka sanoo.

Torikka myös huomauttaa, että ei ole ollenkaan varmaa, että terveyspalvelujen ostaminen muualta loppujen lopuksi tulisi halvemmaksi kuin niiden tuottaminen omalla seudulla.

Juttua ja otsikkoa korjattu kello 14.04: Savonlinnaan olisi tulossa Suomen toiseksi korkein veroprosentti.