Mobiilipalvelusta helpotusta siitepölystä kärsivien arkeen

Turun yliopisto tarjoaa siitepölytiedot oikeaan aikaan ja paikkaan.

Soila Puurtinen

Allergian kanssa ei kannata jäädä tulee makaamaan.

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on julkaissut mobiililaitteille kehitetyn Norkko-siitepölytiedotuspalvelun osoitteessa app.norkko.fi.

Palvelu käyttää paikkatietoa ja kertoo siitepölyennusteen meneillään olevalle sekä kahdelle seuraavalle päivälle. Palvelun käyttö ei vaadi rekisteröitymistä tai kirjautumista.

Päiväkeskiarvojen lisäksi käyttäjä pystyy seuraamaan siitepölytilanteen etenemistä kahden tunnin tarkkuudella. Palvelu sisältää myös karttamuotoisen ennusteen koko maahan sekä aerobiologian yksikön Twitter-tiedotteet.

– Tänä vuonna palvelu koskee koivun siitepölykautta, mutta tulevina vuosina tarkoitus on laajentaa sitä lepälle, heinälle ja pujolle, aerobiologian yksikön johtaja Annika Saarto kertoo.

Käytössä on uusi ennustusmenetelmä, jota yliopisto on kehittänyt yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa Tekesin rahoituksella. Sitä on testattu YTA-apteekkien ja Terveystalon kanssa. Saarron mukaan menetelmä on ainoa laatuaan maailmassa.

Suomen tärkeimmät siitepölyallergiakasvit ovat pähkinäpensas, leppä, koivu, heinä ja pujo. Turun yliopiston siitepölytiedotus täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Aerobiologian yksikkö on laatinut siitepölytiedotteita vuodesta 1976 alkaen koko maata varten.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.