Essote etsii säästöjä kolmen miljoonan edestä — Henkilöstöstä haetaan kahden miljoonan säästöjä

Säästöjä haetaan myös ostopalveluista ja hankinnoista.

Tanja Rihu

Essote hakee kahden miljoonan säästöjä henkilöstömenoista. Arkistokuva.
Essote hakee kahden miljoonan säästöjä henkilöstömenoista. Arkistokuva.

Sote-kuntayhtymä Essote hakee kuluvan syksyn aikana säästöjä noin kolmen miljoonan euron edestä.

Essoten hallituksen keskiviikkona tekemän linjauksen mukaan säästöjä etsitään henkilöstömenoista, hankinnoista ja ostopalveluista. Samalla kuntayhtymä esittää valtuustolle talousarvion muuttamista viisi miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Essote tavoittelee henkilöstömenoissa noin kahden miljoonan euron säästöjä. Säästöt on tarkoitus haalia rekrytointeja vähentämällä ja sijaisten määrän hallinnalla. Essote ei täytä eläkkeelle jäävien paikkoja ellei siihen ole pakottavaa tarvetta. Palkantarkastuksia voi tehdä vain työehtosopimuksiin liittyvin perustein. Lisäksi Essote vähentää ylitöitä.

Säästöissä kuntayhtymä aikoo kiinnittää erityistä huomiota lomapalkkavelan hallintaan. Kuntayhtymässä on kerääntynyt pitämättömistä lomista yli 4 miljoonan euron saldo. Nyt lomia halutaan pidettävän kuluvan talousarviovuoden aikana.

Sairaslomista syntyi vuonna 2018 heinäkuun loppuun mennessä liki kolmen miljoonan euron potti. Essotessa aiotaan vähentää sairaslomia työhyvinvointiin panostamalla. Keinoina ovat muun muassa varhaisen tuen toimintamalli ja poissaolojen puheeksioton tehostaminen.

Hankintojen ja ostopalveluiden säästötoimilla Essote kerää noin 0,9 miljoonan euron säästöt. Kuntayhtymän hallinto- ja palveluorganisaation sekä johtamisjärjestelmien muutoksilla on tarkoitus saada vielä noin 100 000 euron säästöt.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluissa on tulossa ylityksiä kahdeksan miljoonan euron edestä kuluvan vuoden talousarvioon nähden.