Mikkelin Saksalan asukkailta adressi kaupungille — Attendon kohuhankkeen yhteydessä puhuttanut alue halutaan pysyvästi puistokäyttöön

287 alueen asukasta kirjoitti nimensä adressiin. Kaavavalmistelussa menee ainakin vuosi.

Vesa Vuorela

Kaavoitusinsinööri Kalle Räinä otti Mikkelin kaupungin puolesta vastaan adressin Margit Bisteriltä ja Tiina Väisäseltä.
Kaavoitusinsinööri Kalle Räinä otti Mikkelin kaupungin puolesta vastaan adressin Margit Bisteriltä ja Tiina Väisäseltä.

Joukko Saksalan alueen asukkaita vetoaa Mikkelin kaupunkiin, että se kaavoittaisi kaksi kaupunginosan tonteista puistoksi.

287 saksalalaisen allekirjoittama adressi luovutettiin Mikkelin kaupungille keskiviikkona.

Saksalan aukion ympärillä on riittänyt kuhinaa.

Adressissa esitetään, että kaupunki kaavoittaisi Lähemäen kaupunginosan tontit 97 ja 103 puistoalueiksi ilman rakennusoikeutta.

Perusteluissa todetaan, että kyseinen, niin sanotun Saksalan aukion alue on pitkään ollut puistomainen ja että alueen vieressä on leikkikenttä.

Perusteluissa mainitaan myös, ettei alueelle ole yhtään ajoväylää eikä sinne mahdu rakentamaan ajoneuvojen läpikulkuliikennettä.

Alue on nyt kaavoitettu koulukäyttöön. Koulua sinne ei kuitenkaan ole tulossa.

Mikkelin kaupunki valmistelee alueelle uutta asemakaavaa, jonka yhteydessä määritellään kyseisten tonttien tuleva käyttö.

Saksalan aukion ympärillä on riittänyt kuhinaa.

Viime keväänä Mikkelin kaupunki tarjosi alueelta tonttia Mediset Hoivarakentajille. Yhtiö suunnitteli rakentavansa paikalle palvelukodin nuorille mielenterveyskuntoutujille.

Kodin olisi toteuttanut hoivayhtiö Attendo ja toteuttaminen olisi vaatinut tontille kaavamuutosta.

Saksalan asukkaat vastustivat hanketta ja keräsivät adressin sitä vastaan.

Huhtikuussa Mikkelin kaupunginhallitus totesi, ettei tontin kaavamuutos nyt etene, vaan se alistetaan koko Saksalan uuteen asemakaavaan.

Kesällä Attendo ilmoitti luopuvansa hoivakotihankkeesta, osaksi vastustuksen takia.

Kummassakin adressissa toimeenpanijana toiminut Saksalan asukas Margit Bister perustelee puistokaava-adressia sillä, ettei Saksalan kaupunginosaseura halunnut kutsua koolle yleiskokousta, joka olisi lausunut Mikkelin kaupungille asukkaiden kannan määräaikaan eli 31. elokuuta mennessä.

— Me halusimme asioiden näin ollessa ilmaista asukkaiden virallisen kannan adressilla, Bister sanoo.

Saksalan uusi asemakaava on valmisteluvaiheessa. Kun alueen asukkailta ja muilta osallisilta on kerätty kannanotot, asia menee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn.

— Lautakunta määrittelee kaava-alueen käyttötavoitteet ja antaa lausunnon. Kaavaluonnos etenee aikanaan kaupunginhallitukseen ja lopullisesti sen hyväksyy kaupunginvaltuusto, kertoo kaavoitusinsinööri Kalle Räinä.

Kaavaprosessit ottavat oman aikansa. Saksalan kaava voi olla valmis syksyllä 2020.

— Se on tässä vaiheessa realistinen arvio, Räinä sanoo.