Arkistokaupungin rooli vahvistuu Mikkelissä - keskusarkiston peruskivi muurattiin

Arkistorakennus on ainutlaatuinen Suomessa. Hanke tuo mukanaan arkistoalan ja digitoinnin työpaikkoja.

Mari Koukkula

Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka ja arkistolaitoksen pääjohtaja Jussi Nuorteva ajoivat keskusarkiston perustamista Mikkeliin.

Arkistolaitoksen keskusarkiston rakentaminen on johtamassa Mikkelissä laajaan arkistotoimintaan ja aikanaan myös uusien työpaikkojen syntymiseen.

Arkistolaitoksen pääjohtajan Jussi Nuortevan mukaan Mikkelin Kalevankankaalle nouseva uusi keskusarkisto on hankkeena merkittävämpi kuin pelkkä arkistomateriaalin säilytyspaikka.

— Kyse on taloudellisista säästöistä ja julkisen arkistomateriaalin aiempaa paremmasta käytöstä, mutta se myös tuo kokonaan uudenlaisen arkistotoimen ajattelun ja toiminnan, jolla on työllisyysvaikutuksia.

Nuorteva viittaa muun muassa suunnitelmaan, jossa tavoitteena on ryhtyä Mikkelissä massadigitoimaan arkistomateriaalia.

Arkistolaitos esitti helmikuussa työ- ja elinkeinoministeriölle yhteistyöhanketta digitalisoinnin aloittamiseksi. Loppuvaiheessa työllistävä vaikutus on jopa 140 henkeä.

Aloitus edellyttää rahoituspäätöksiä. Nuortevan mukaan päätöksiä on mahdollista saada kesän kuluessa.

Mikkelin Kalevankankaalle nousevan keskusarkiston peruskivi muurattiin maanantaina. Nuorteva pitää hanketta poikkeavan mittavana arkistoratkaisuna.

— Samanlaista vastaavaa ei tähän maahan enää rakenneta. Jos joskus tulevaisuudessa tarvitaan lisää tilaa, laajennus tehdään täällä Mikkelissä.

Arkiston rakentaminen on ollut lähes kymmenen vuoden projekti, joka pitää sisällään lukuisia selvityksiä ja paikka- ja tarvevertailuja.

Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) muisteli maanantaina keskusarkiston vaiheita. Toivakan mukaan hanke on edellyttänyt kaikilta osapuolilta tiukkaa edunvalvontaa ja kovaa lobbausta.

Lopullisessa paikkakisassa Mikkeli voitti Vaasan ja Jyväskylän. Vuonna 2010 silloinen opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) päätti arkiston perustamisesta Mikkeliin.

Kiinteistö valmistuu ensi vuonna. Toiminta alkaa vuonna 2018. Arkistoon tulee 65 000 hyllymetriä aineistoja Kansallisarkistosta ja seitsemästä maakunta-arkistosta.

Kiinteistön rakennuttaja on Senaatti-kiinteistöt, joka vuokraa tilat arkistolaitokselle.

Tiina Knaappila

Tiina Knaappila

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat