Laulaja Helka Hynninen on kuollut

Hynninen löi läpi esiinnyttyään 12.9. 1976 Yleisradion 50-vuotisjuhlakonsertissa, jossa hän esitti oman laulunsa Lapsuusajan maisemissa.

Helka Hynnisen kotipaikka oli Hiirolassa, entisessä Mikkelin maalaiskunnassa.
Helka Hynnisen kotipaikka oli Hiirolassa, entisessä Mikkelin maalaiskunnassa.

Laulaja Helka Hynninen menehtyi lyhyen sairauden jälkeen Mikkelissä 29. toukokuuta. Hän oli 87-vuotias.
Vuonna 1930 syntynyt Hynninen tunnettiin jo nuorella iällä hyvänä laulajana sekä synnyinseudullaan Vesannolla että entisessä Mikkelin maalaiskunnassa, jossa hän toimi Hiirolan Matiskalan tilan emäntänä. Hänestä tuli kuitenkin valtakunnallisesti tunnettu viihdenimi vasta myöhemmin.

Hynninen löi läpi esiinnyttyään 12.9. 1976 Yleisradion 50-vuotisjuhlakonsertissa, jossa hän esitti oman laulunsa Lapsuusajan maisemissa. Hynnisen löysi legendaarinen radio- ja televisiohahmo Niilo Tarvajärvi. ”Tarva” kuuli Hynnistä Hiirolassa käydessään ja kaksi pyytää tätä esiintymään Ylen juhlaohjelmaan.
Menestynyt viihdemusiikin tuottaja Rauno Lehtinen kiinnostui esiintymisen jälkeen mikkeliläislaulajasta ja ehdotti hänelle levytyssopimusta. Hynnisen debyyttialbumi Helka Hynninen Hiirolasta ilmestyi pian tämän jälkeen.
Vuosina 1976—87 Hynninen julkaisi useita albumeja, jotka tavoittivat kuulijansa myös kasetteina. Levytystahti hiljeni 1990-luvulle tultaessa, mutta vielä vuonna 2000 Hynninen julkaisi uutta musiikkia levyllä.

Hynninen oli tuottelias sanoittaja, joka ammensi laulujen aiheita omasta elämänpiiristään. Lapsuusajan maisemissa-laulusta tuli hänen suurin hittinsä. Tien kuulijoiden sydämiin löysi myös Tyttären valssi, joka on Toivo Orasmaan sävellys Hynnisen sanoihin. Kappale on ollut suosittu häävalssi.
Hynninen esiintyi ahkerasti viime vuosiin saakka. Merkittävän uran hän teki myös Yhdysvalloissa, jossa hän kävi vuodesta 1980 lähtien kymmeniä kertoja esiintymässä amerikansuomalaisten tilaisuuksissa.
Tärkeä taustavoima Helka Hynniselle oli hänen aviomiehensä Lassi Hynninen. Hän säesti vaimoaan esityksissä harmonikalla ja toimi myös tämän keikkakuskina vuosikymmeniä.

Hynninen esitti myös paljon hengellistä musiikkia. Hynnisen hengellinen levy Hiljaisin hetkin koostuu kirkkovuoden merkkipäiviin liittyvistä hengellisistä lauluista.
Viime vuosina häntä nähtiin laulamassa pääasiassa eläkeläisten ja sotaveteraanien tilaisuuksissa sekä sairaaloissa ja kirkoissa.

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä

Uusimmat uutiset