Mikkeli hyväksyi talouden sopeutuspaketin äänestämällä — Mikkeliläiset voivat varautua tuntuvaan kuntaverotuksen korotukseen

Taloussopeutus ja kireäsanainen keskustelu jakoivat Mikkelin valtuuston poliittiset ryhmät. Periaatelinjaukset tehtiin nyt, mutta esimerkiksi veroratkaisut siirtyvät syksyyn.

Mikkelin valtuusto pui talouspakettia lähelle puoltayötä, ja taukojakin tarvittiin. Faktaa vaihtamassa sivistystoimenjohtaja Virpi Siekkinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen, demariryhmän puheenjohtaja Satu Taavitsainen ja kaupunginjohtaja Timo Halonen.
Mikkelin valtuusto pui talouspakettia lähelle puoltayötä, ja taukojakin tarvittiin. Faktaa vaihtamassa sivistystoimenjohtaja Virpi Siekkinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen, demariryhmän puheenjohtaja Satu Taavitsainen ja kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Mikkelin kaupunki valmistautuu viemään läpi talouden saneerausohjelman.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina lähelle puolta yötä venyneessä kokouksessaan palvelusuunnitelman esitykset sitovana linjauksena kuluvan ja kahden seuraavan vuoden säästöiksi ja lisätulon hankkimiskeinoiksi.


Päätös merkitsee samalla mikkeliläisten verotuksen kiristymistä.
Kaupunki aikoo nostaa verotusta niin, että korotuksen kokonaisvaikutus on lähes yhdeksän miljoonaa euroa. Käytännössä summa vastaa yhtä kuntaveroprosenttia.

Valtuuston päätös oli käytännössä sama kuin kaupunginhallituksen esitys, mutta vaati neljän tunnin kitkerän keskustelun ja useita äänestyksiä.
Lopuksi valtuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen myös keskustan valtuustoryhmän esittämän toimenpidealoitteen.
Aloitteen henki oli se, että jos nyt sovitut sopeutustoimet eivät riitä, asiaan palataan syksyllä samoin kuin verotuksen korotusratkaisuun ensi vuoden talousarviokäsittelyn yhteydessä.
Aloitteen mukaan edellytyksenä kunnallisveron nostolle on, että talouden tasapainotustoimenpiteet ja henkilösopeutus on saatu liikkeelle.

Poliittinen ilmapiiri vaikea

Aloite tuli hyväksyttyä lähinnä keskustan, SDP:n, vihreiden ja kristillisdemokraattien äänin.
Sopeutuspaketin sisältöä arvostelleen kokoomuksen mukaan aloite ennakoi jo sitä, että paketti ei riitä ja päätökset vain lykätään vaalien yli.
Toisaalta valtuuston hyväksymien sopeutusratkaisujen jokainen asiakokonaisuus pitää vielä joka tapauksessa päättää erikseen.

Säästösuunnitelman käsittely toi esille kaupungin poliittisen luottamusjohdon varsin tulehtuneen tilanteen.
Ennen valtuustoa koolla olleet ryhmäpuheenjohtajat neuvottelivat siitä, että hallituksen sopeutusesitys olisi käsitelty yhtenä pakettina.
Kokoomus ei tätä hyväksynyt ja toi joka ainoan esityksensä yksittäisenä saliin. Siten valtuusto kävi läpi poikkeuksellisen pitkän äänestyskierroksen.

Nykänen (kesk): Konkretia puuttuu

Keskustelu säästöistä ja talouden sopeutustoimista oli valtuustosalissa ajoittain todella raskasta.
Keskustan Petri Pekonen kannatti taloussopeutusta, mutta myös heitti, että koko kiistanalainen vääntö säästöjen ja toimien kohteista on kokoomuksen ja SDP:n valtapeliä.
Samalla nähtiin verrattain erikoinen tilanne, kun tavallisesti yhtenäiseksi tunnettu keskustan ryhmä hajosi.
Keskustan Heikki Nykänen esitti koko sopeutuspaketin, palvelusuunnitelman, palauttamista uuteen valmisteluun.
Nykäsen mukaan paketista puuttuu konkretia, ja useat säästö- ja tulonhankkimiskohdat ovat epäuskottavia.

Palautuksella olisi Nykäsen mukaan ”vältetty konkurssi ja poliittinen kriisi”.
Esitys hävisi äänestyksessä 35—16. Esityksen takana oli kolme keskustasta ja kaksi perussuomalaista sekä kokoomus.
Suurin piirtein samoihin suhteisiin päättyivät kaikki asiakohtaäänestyksetkin.

Henkilöstömenoja leikataan, mutta maltilla

Sopeutuspaketti linjaa nyt muutamaa varsin keskeistä seikkaa.
Verotusta korotetaan lähes yhdeksän miljoonan euron edestä, varhaiskasvatuksen sovitut päätöksen pidetään voimassa ja henkilöstöratkaisuissa edetään eläköitymisen ja sijaisten vähentämisen kautta ilman yhteistoimintamenettelyä.
Lisäksi Ristiinassa jatkaa lukio ja Vanhalassa koulu.
Kokoomus esitti verotukseen vain puolen prosenttiyksikön korotusta. Esitys hävisi äänestyksessä.

Lentokentälle alkoi lähtölaskenta

Valtuusto otti käsittelyyn myös lentokentän kohtalon, vaikka asiasta piti päättää vasta alkukesällä.
Sopeutuslistassa on säästökohteena 200 000 euron leikkaus kentän kuluihin. Tämä merkitsee kentän toimintojen alasajoa.
Valtuutetut spekuloivat kentän kohtaloa pohtien muun muassa, voisiko maavoimien esikunnasta saada jonkinlaisen linjauksen siitä, kuinka tärkeä kenttä puolustusvoimille on.
Kokoomuksen Juhani Oksman meni pohdinnassa vielä vähän pitemmälle. Hän katsoi, että kenttä tarvitaan turvallisuuspoliittisista syistä ja olisi valmis sijoittamaan kentälle vaikka ohjuksia.

Kommentoidut