Mikkeliläinen professori Mika Sillanpää äänestettiin merkittävien tieteenharjoittajien joukkoon — Hän kuuluu maailman viitatuimpiin tutkijoihin sekä insinööri- että ympäristötieteissä

Sillanpää johtaa LUT-yliopiston vihreän kemian osastoa Mikkelissä.

Matti Aalto

Mika Sillanpään harrastuksista eräs on tee. Kuvassa pöydällä on yksi Sillanpään lukuisista teeastiastoista, joita hän on tuonut matkoiltaan Mikkelin Launialassa sijaitsevaan kotiinsa.
Mika Sillanpään harrastuksista eräs on tee. Kuvassa pöydällä on yksi Sillanpään lukuisista teeastiastoista, joita hän on tuonut matkoiltaan Mikkelin Launialassa sijaitsevaan kotiinsa.

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) vihreän kemian osastoa Mikkelissä johtava professori Mika Sillanpää nousi Tiedebarometri 2019 -tutkimuksen merkittävien tieteenharjoittajien listalle.

Sillanpää sai kaksi mainintaa kyselyssä, jossa vastaajia pyydettiin mainitsemaan yksi nykyisin toimiva merkittävä suomalainen tieteenharjoittaja. Kyselyssä kaksi ääntä tai enemmän sai kaikkiaan 36 tiedemiestä tai -naista.

Sillanpää sijoittui kahdella maininnalla jaetulle sijalle esimerkiksi filosofi Esa Saarisen, kielitieteilijä Janne Saarikiven ja ihmisoikeusprofessori Martin Scheininin kanssa.

Ylivoimaisesti eniten ääniä sai avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, jonka nosti merkittäväksi tieteenharjoittajaksi peräti 145 vastaajaa.

Nobel-palkittu taloustieteilijä Bengt Holmström keräsi 57 mainintaa ja tietotekniikka-asiantuntija Linus Torvalds 26 ääntä.

Tiedebarometri kysyi lisäksi merkittävintä tieteenharjoittajaa myös mennyt aika huomioiden.

Selkeä ykkönen oli Nobel-palkittu kemisti A.I.Virtanen 282 maininnalla. Arkkiatri Arvo Ylppö sai 67 mainintaa ja geenitutkija Leena Palotie 55 ääntä.

Kolmen vuoden välein julkaistava Tiedebarometri tutkii suomalaisten suhtautumista tieteeseen ja tieteellis-tekniseen kehitykseen. Uusimman raportin toteutti Yhdyskuntatutkimus Oy.

Sillanpää pääsi jo kolmannen kerran viitatuimpien tutkijoiden listalle

Mika Sillanpää pääsi jälleen maailman viitatuimpien tutkijoiden Highly cited researchers -listalle, tiedottaa LUT-yliopisto. Listan laatii Clarivate analytics vuosittain. 

Sillanpää on vuoden 2019 listauksessa ainoa suomalaistutkija, joka on listattu kahden eri tieteenalan listalla. Sillanpää ansaitsi sijoitukset sekä insinööri- että ympäristötieteissä.

Sillanpäälle sijoitus listalle oli jo kolmas peräkkäinen, sillä hän on sijoittunut insinööritieteiden listalle myös vuosina 2017 ja 2018.

Maailman tutkijoista vain noin 400 sijoittuu useammalle kuin yhdelle listalle.

Suomalaisista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista viitatuimpien tutkijoiden listalle mahtui tänä vuonna 26 tutkijaa.

Viittaukset on arvioitu Web of science -tietokannassa viimeisen kymmenen vuoden ajalta julkaistuista tiedoista.

Viittausmäärät kertovat, kuinka hyvin tutkijan julkaisut tunnetaan maailmalla ja millainen tutkimuksen vaikuttavuus on.

Juttua on täydennetty maailman viitatuimmista tutkijoista kertovalla osuudella 19.11. kello 14.39.