Iloitkaa, kiipeilijät: Mikkeliin avattiin kauan toivottu boulder-seinä – "Tälle on kiipeilypiireissä kovat odotukset"

Saimaa-stadiumin toimitusjohtaja uskoo, että kallis investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Jaakko Avikainen

Mikkeliläinen Emmi Lipsanen testasi Saimaa-stadiumin uuden boulderointiseinän heti tuoreeltaan keskiviikkona.
Mikkeliläinen Emmi Lipsanen testasi Saimaa-stadiumin uuden boulderointiseinän heti tuoreeltaan keskiviikkona.

Keskiviikko on ollut ilon päivä mikkeliläisille kiipeilyharrastajille. Saimaa-stadiumissa avattiin tänään uusi boulder-seinä.

Boulderoinnissa kiipeillään suhteellisen matalilla korkeuksilla ilman valjaita tai varmistusköysiä. Stadiumin 4,5 metrin korkuisella seinällä on parikymmentä eri kiipeilyreittiä, helpompia ja vaikeampia. Alastuloa seinältä pehmentävät paksut patjat.

Aiemmin Mikkelissä on päässyt boulderoimaan Haukivuorella Hauki-hallissa, mutta Mikkelin keskustan tuntumassa boulderointipaikkaa ei ole ollut.

Mikkeliläiset Emmi Lipsanen ja Eero Suokonautio kävivät testaamassa Saimaa-stadiumin uuden boulder-seinän heti avajaispäivänä. Suokonautio on harrastanut kiipeilyä viime kesästä asti ja Lipsanen pari vuotta

– Ihan hyvältä tuntuu. Erilaisia reittejä riittää, eivätkä taitoni riitä vielä kaikkiin, Lipsanen kuvailee ensivaikutelmaansa seinästä.

Lähimmät kilpailijat sijaitsevat kaukana

Boulder-seinä ei ollut stadiumille mikään pieni investointi. Toimitusjohtaja Antti Kalliomaa kuvailee seinän suunnittelemisen ja hankkimisen maksaneen kymmeniä tuhansia euroja.

Hän uskoo, että seinä maksaa itsensä nopeasti takaisin.

– Siitä asti, kun talon varsinainen kiipeilyseinä otettiin käyttöön, alueen kiipeilyväki on toivonut tänne myös boulderointiseinää, Kalliomaa kertoo.

Jaakko Avikainen

"Tavalliseen kiipeilyyn verrattuna boulderointi on tanssillisempaa", kuvailee mikkeliläinen kiipeilyharrastaja Eero Suokonautio.
"Tavalliseen kiipeilyyn verrattuna boulderointi on tanssillisempaa", kuvailee mikkeliläinen kiipeilyharrastaja Eero Suokonautio.

Uuden seinän odotetaan lisäävän stadiumiin kiipeilemään tulevien asiakkaiden määrää merkittävästi.

Stadiumin boulder-seinän on rakentanut maailman parhaisiin kiipeilyseinänvalmistajiin kuuluva Walltopia. Myös reittien suunnittelijat ovat Kalliomaan mukaan alansa huippuja.

– Tälle seinälle on kiipeilypiireissä kovat odotukset, Kalliomaa sanoo.

Kalliomaan mukaan kiipeilijät ovat usein valmiita matkustamaan hyvien seinien perässä. Hän tietää Tampereelta kiipeilijöitä, jotka suunnittelevat jo boulderointimatkaa Mikkeliin.

Stadiumin seinä ei pysy muuttumattomana, vaan sen reittejä on tarkoitus vaihtaa noin kahdesti tai neljästi vuodessa, kävijämääristä riippuen. Seinälle kiinnitetyt palikat eli otteet siis irrotetaan ja asetellaan uudestaan erilaiseen järjestykseen.

Näin kiipeilijät saavat uutta pähkäiltävää – ja sormet joutuvat jälleen koetukselle.

Juttua korjattu 14.2. klo 14.20: Poistettu jutusta kohdat, joissa kerrottiin virheellisesti, että Saimaa-stadiumin boulder-seinä olisi Mikkelin ensimmäinen. Haukivuoren Hauki-hallissa on ollut boulder-seinä vuodesta 2019 lähtien.