Puolustusvoimat korjaa Otavan koulutilalle tulleet maastovauriot kevään tultua — Porin prikaati ei tiennyt, että alue oli kulttuurihistoriallisesti arvokas

Otavan koulutilalla oli lupa harjoitella. Puolustusvoimissa ei tiedetty, että koulutilan alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Vesa Vuorela

Sotaharjoituksessa koulutilan maastoon tuli vaurioita.
Sotaharjoituksessa koulutilan maastoon tuli vaurioita.

Puolustusvoimat tarkastaa Otavan koulutilan pihalle tulleet vauriot uudestaan lumien sulaessa ja korjaa sen jälkeen harjoitustoiminnan aiheuttamat maastovauriot.

Länsi-Savo kertoi tiistaina, että marraskuussa järjestetyssä, Kaakko 19 -sotaharjoituksessa käytetyt ajoneuvot vaurioittivat osittain koulutilan pihaa. Esimerkiksi joidenkin yli satavuotiaiden puiden ympärille painui syvät renkaiden uurteet.

Puolustusvoimat muistuttaa tiedotteessaan, että sotilaallisen harjoitustoiminnan ja puolustusvalmiuden kohottamisen harjoittelun kannalta on välttämätöntä, että harjoituksia on myös varsinaisten harjoitusalueiden ulkopuolella.

Otavan koulutilalla harjoiteltiin puolustusvoimien marraskuun alussa tekemän hallinnollisen päätöksen perusteella eli puolustusvoimilla oli lupa harjoitella alueella.

Puolustusvoimat kävi myös tarkastamassa alueen ennen harjoituksen alkamista. Silloin ei tullut esille, että Otavan koulutilan alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Lisäksi harjoitusjoukkojen saapuessa alueella oli pimeää ja maa oli lumen peitossa. Siksi parkkialueen ja nurmikon rajaa oli hyvin vaikea erottaa. Puolustusvoimat pyrkii aina välttämään raskaan kaluston tuomista puistoalueille.

Puolustusvoimat painottaa, että kun vauriot selvisivät, harjoitusjoukkojen kalustoa alettiin heti siirtää pois koulutilan alueelta.

Porin prikaati pahoittelee tiedotteessaan koulutilan alueelle aiheuttamiaan vahinkoja ja alueen asukkaille aiheutunutta haittaa.